latinica  ћирилица
17/01/2017 |  08:29 ⇒ 09:03 | Аутор: РТРС

Повећана потрошња воде и струје због ниске температуре

Екстремно ниске температуре изазвале су знатно повећање потрошње воде и струје на подручју већине општина у Републици Српској, али и кварове на електродистрибутивној и водоводној мрежи.
Струја, зима - Фото: nezavisne novine
Струја, зимаФото: nezavisne novine

У Палама је забиљежено знатно повећање потрошње воде, јер многа домаћинства пуштају воду да стално тече како се инсталације не би заледиле, навео је Крсто Мићић, директора предузећа Водовод и канализација. Он каже да бројна домаћинства нису заштитила шахтове, који су се заледили, што је изазвало пуцање инсталација у кућама и становима. Он је позвао грађане да заштите водоводне инсталације и смање потрошњу воде, како би снабдијевање било уредно.

Из Електропривреде РС је саопштено да су екстремно лоши временски услови и велики број празничних дана у првој половини јануара узроковали рекордну потрошњу струје. Тако је 10. јануара остварена највећа потрошња у историји ЕРС, односно Републике Српске, од 16.794 мега-ват часовах.

Из ЕлектроБијељине кажу да је у посљедњих мјесец дана дошло до пораста потрошње струје, просјечно за око 10 одсто од уобичајене. Међутим, према ријечима надлежних, та чињеница није угрозила снабдијевања купаца.

У Водоводу Бањалука потврђују да је потрошња воде у овом периоду повећана и то за 10 одсто, у односу на просјечну потрошњу воде. Из тог предузећа апелује на грађане да у објектима који се не грију и гдје се вода не користи дуже вријеме, воду испусте из инсталација и затворе главни вентил у водомјерном окну, те тако заштите инсталације.

Тренутно снабдијевање електричном енергијом на дистрибутивном подручју Електрокрајине Бањалука је уредно, осим неколико мањих спорадичних кварова.