latinica  ћирилица
17/01/2017 |  09:17 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

У Србији нови снијег (ФОТО)

Предстоји период који ће према најавама метеоролога владати зимски услови вожње, са новим сњежним покривачем и температурама које ће бити испод нуле.
Србија снијег (фото:B. Bojović / RAS Srbija) -
Србија снијег (фото:B. Bojović / RAS Srbija)

Осим снијега посебну опасност представља и најављен јак вјетар, који ће на појединим дионицама изазвази сњежне наносе. Најозбиљнија ситуација је, међутим, на ријекама гдје су се створили ледени чепови који успоравају ток воде. 

Зимска служба Путева Србије је непрекидно на ангажована, а сва расположива механизација је на терену и ради на чишћењу и уклањану снијега са коловоза.

Посипају се и сва критична мјеста попут превоја, мостова и надвожњака, међутим и поред тога постоји опасност од поледице, а на појединим дионицама које воде у планинске предјеле има мјестимично угаженог или расквашеног снијега на коловозу.

На аутопутевима и путевима и приоритета у нижим предјелима вози се по мокром коловозу, али је добра проходност.

Уз максималне напоре путара одржавају се проходним путеви у планинским предјелима Ивањице пробијен је пут Одвраћеница-Преко Брдо, на појединим мјестима коловоз је сужен због високих наноса, а саобраћај отежан, па се не препоручује коришћење путева који воде у планинске предхеле Ивањице, Сјенице и Новог Пазара, на којима је обавезна употреба ланаца.

Србијански ледоломац "Гребен" испловио је из Београда ка Смедереву, како би се заједно са бродом потискивачем "Бор" у наредна три дана пробио до Текије у Ђердапској клисури. План је да "Гребен" до краја дана стигне до Смедерева, будући да је дионица од Београда до овог града критична, а помоћник министра за водни саобраћај Вељко Ковачевић истакао је да ће на тај начин у наредним данима бити брањен и Ђердап.

Два ледоломца која су јуче стигла из Мађарске у Србију, налазе 13 километра узводно од Богојева и данас ће почети да ломе лед, а испомоћ пружа српски брод "Топола".

Александар Николић из предузећа "Воде Војводине" упозорио је да приликом отапања у горњим дијеловима слива Дунава у марту и повећања протицања, може доћи до тога да ледена баријера засмета и створи успор у Дунаву, што може изазвати ледене поплаве какве су се десиле 1956. године.

Уколико се ледени чепови не пробију постоји опасност од поплава и ломљења објеката на ријекама.

Разбијање леда на Дунаву (фото:Танјуг)

У Новом Саду, леда има само уз обалу. У Београду је критично код Пупиновог моста гдје су двије барже налегле на његове стубове. Угрожен је велики број сплавова на Земунском кеју, а због помјерања леда критична тачка је и Гроцка.

- Дебљина леда овдје варира. Чеп може да буде од метар до два. Може и мањи, али углавном се ту крећемо гдје су чепови мање дубине - каже Жарко Опачина, капетан брода "Топола".

Метеоролози упозоравају да стање није повољно ни и у наредних седам или осам дана, јер се температура задржава испод нуле, како у Србији тако и у околним земљама. До краја недјеље снијег ће престати да пада, али одмах слиједи "зубато" сунце и јаки јутарњи мразеви, најављују прогностичари. Температуре у јачем плусу још се не назиру.

Извор: РТС