latinica  ћирилица
17/01/2017 |  09:27 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Британија износи детаље плана за излазак из ЕУ

Британски премијер Тереза Меј изнијеће данас детаље свог плана за излазак те земље из ЕУ.
Тереза Меј - Фото: AFP
Тереза МејФото: AFP

Британска новинска агенција Прес асосијејшен /ПА/, која је имала увид у говор премијера, наводи да ће Мејова објавити да не жели исход преговора са Бриселом којим ће Велика Британија бити "напола унутра, а напола ван" ЕУ.

Аналитичари истичу да ће дијелови говора, које је Даунинг стрит објавио унапријед, изазвати спекулације да је Мејова спремна да земљу изведе са јединственог европског тржишта и царинске уније, мада није познато да ли ће она дати и дефинитиван одговор на то питање.

Мејова у свом говору изражава жељу да "Велика Британија буде истински глобална" и да мора бити "много отворенијег ума него што је то икад била, те да ће остати најбољи пријатељ и комшија осталим чланицама европског блока".

Међутим, она ће и инсистирати да не покушава да добије "мрвице чланства" или да постигне "дијелимично" или "удружено" чланство у ЕУ.

Мејова ће одредити 12 преговарачких приоритета за предстојеће разговоре са ЕУ, али су њени сарадници одбили да изнесу прецизније детаље о томе који су то приоритети.

Британски премијер је најавила да ће покренути процедуру изласка Велике Британије из ЕУ прије краја марта.

Извор: Срна