latinica  ћирилица
22/01/2017 |  19:05 ⇒ 19:27 | Аутор: РТРС

Објављена највећа и најобимнија студија о утицају марихуане

Шта кажу резултати више од 10.000 студија, спроведених од 1999. године до данас?
Марухана (Архив) - Фото: СРНА
Марухана (Архив)Фото: СРНА

Нови извјештај Националне академије наука, инжењерства и медицине (National Academies of Sciences, Engineering and Medicine) доноси најобимнији преглед утицаја марихуане на људско здравље.

Обухваћене су студије објављене од 1999. године до данас, везане за повремену и терапеутску употребу, односно њен утицај на здравље.

Иако су многе државе у свијету до данас легализовале употребу марихуане у терапеутске сврхе, још се воде дискусије у вези са њеним утицајем. Нови извјештај ће сигурно дати одговор на многа питања, али научници истичу да је за доношење коначних закључака потребно спровести додатна истраживања.

Научни одбор који је сакупио све ове податке у обзир је узео више од 10.000 објављених научних чланака и донио скоро 100 закључака.

"Употреба марихуане с годинама постаје све прихваћенија, нарочито у медицинске и рекреативне сврхе. То је подстакло јављање многих питања у вези са здрављем, а недостатак научних закључака довео је до недостатка спознаја о негативним утицајима на здравље. Зато смо спровели обимно истраживање скоријих студија да бисмо установили који су то чврсти докази које наука има, а која подручја још треба истражити", рекла је Мари Мекормик, водећи аутор пројекта и професорка на Харварду.

У овом тексту представљен је дио закључака...

Терапеутско дејство

Одрасле особе, између осталог, користе марихуану за ублажавање хроничних болова. Научници су пронашли увјерљиве доказе да је ово ефикасна метода, и да марихуана значајно ублажава болне симптоме код пацијената. Код одраслих особа које пате од грчења мишића проузрокованих мултиплом склерозом, откривен је значајан број доказа да краткотрајна употреба ублажава грчеве. Такође, код одраслих особа које пате од мучнине проузроковане хемотерапијом, пронађени су увјерљиви докази да је марихуана ефикасна на том пољу.

Повриједе и смртни случајеви

Докази указују на то да конзумација марихуане прије управљања моторним возилом повећава ризик од саобраћајне несреће. Осим тога, доказано је да у државама у којима је марихуана легална, постоји већи ризик од предозирања канабисом код дјеце. У 78 одсто случајева ријеч је о ненамјерном излагању дјетета марихуани и дешава се чешће код дјеце млађе од шест година.

Карцином

Што се тиче повезаности марихуане и рака, научници су доказали да конзумација марихуане не повећава ризик од карцинома који се најчешће повезују с пушењем - рака плућа, језика, врата...

Срчани удар, мождани удар и дијабетес

Одбор научника је закључио да је неопходно спровести потребна додатна истраживања да би се утврдила евентуална повезаност марихуане са срчаним и можданим ударом или дијабетесом. Ипак, поједина истраживања показују да би пушење марихуане могло да повећа ризик од срчаног удара.

Ментално здравље

Откривени су докази да употреба марихуане може да повећа ризик за развој шизофреније, као и друге типове психоза, анксиозни поремећај, а у мањој мјери и развој депресије. С друге стране, код пацијената са шизофренијом, марихуана је повезана с бољим учењем и памћењем. Особе које конзумирају марихуану често су склоније суицидалним мислима, а код особа с биполарним поремећајем употреба марихуане погоршава симптоме.

У овој опсежној студији такође је откривено да почетак употребе марихуане у ранијем животном добу повећава ризик од проблематичне, учесталије конзумације у каснијем добу, и да су непосредно након конзумације смањене способности учења, памћења и концентрације.

Извор: jutarnji.hr