latinica  ћирилица
23/01/2017 |  09:29 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Вјежбама убрзајте циркулацију

Слаба циркулација доприноси већем осјећају хладноће и чини да прсти ногу и руку трну због зиме. Да бисте избјегли ово непријатно стање важна је интензивнија физичка активност. Наиме, струјање крви може успјешно да се убрза вјежбама истезања, за које је довољно 15 до 20 минута дневно.
Спорт - Фото: Screenshot/YouTube
СпортФото: Screenshot/YouTube

Прије него што почнете гимнастику за крвне судове пожељно је да када се пробудите лагано измасирате стопала, шаке, а затим ушне шкољке. Након тога урадите вјежбе истезања које побољшавају циркулацију и омогућавају да и током зиме мишићи остану у добром тонусу.

Протезање

Јутарње протезање значајно је не само за разбуђивање већ и за активирање мишића. Ухватите зглоб испод шаке и теглите руку изнад главе. Поновите исто истезањем друге руке. Поставите шаке на доњи дио леђа и гурајте карлицу ка напријед. Искорачите и спустите се у получучањ. Тако истежете мишиће ногу.

Загријавање зглобова

Вртите шакама да разгибате зглобове. Затим, вртите стопалима да загријете и чланке око ногу. Док стојите, станите на прсте и спуштајте се на пете осјећајући мишиће како се затежу. Ово поновите најмање десетак пута.

Ротирање врата

Окрећите главу налијево, затим надесно бројећи до 10. Послије тога вртите главу укруг, а вјежбу завршите спуштајући главу док не дотакнете прса.

Прсти-пета

Вјежба прсти-пета је добра за пумпање крви у ноге када осјетите утрнулост, пецкање или бол у ногама. Сједите са кољенима под углом од 90 степени у односу на под. Подигните прсте од пода држећи пете на поду, затим их спустите назад. Поновите најмање 10 пута.

Стезање шаке

Истегните и раширите прсте на рукама. Затим, стисните шаку у песницу и држите неколико секунди, па опет раширите прсте. То ће спречити грчеве и омогућити бољу циркулацију. Опустите руке поред тијела и кружним покретима окрећите их у раменима око један минут.

Ходање

Ходање је једна од најбољих вјежби за циркулацију. Ходање чини да се мишићи ногу стежу и опуштају и на тај начин пумпају крв у цијелом тијелу. Ходање је лакши облик вјежбања који такође снижава крвни притисак. Почните са кратким шетњама два или три пута недјељно.

Извор: Вечерње новости