latinica  ћирилица
24/01/2017 |  15:54 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

Продаје се Титов "мерцедес" за три милиона евра

Некада су се у њему возили председници држава и њихове супруге. Уз Тита, наравно. Данас се у овом „мерцедес-бенцу пулман 600 ландаулет“ може возити свако ко за то задовољство може издвојити око три милиона евра.
Продаје се Титов "мерцедес" за три милиона евра (Фото: tomheartleyjnr.com) -
Продаје се Титов "мерцедес" за три милиона евра (Фото: tomheartleyjnr.com)

Опште је познато да је Јосип Броз Тито волео аутомобиле и да је позамашан број ексклузивних примерака разних марки служио као Маршалово превозно средство.

Можда најупечатљивији су бројни "мерцедеси 600", од којих су најатрактивнији били кабриолети, односно ландаулети, што је назив за моделе који су само дјелимично прекривени платненим кровом.

У власништву СФРЈ била су два таква примјерка, од укупно 59 направљених.

Куриозитет је то што спадају у веома ријетку групу од свега девет икада направљених ландаулета са шестора врата.

Нажалост, овај примјерак је продат још давне 1989. године.

Произведен је 1971. године, а у периоду послије Титове смрти до тренутка продаје коришћен је на Брионима за потребе превоза веома важних званица са пулског аеродрома до резиденције.

Управа Бриона је у највећој тајности продала овај примјерак „мерцедеса 600“ са серијским бројем 001854 иностраном купцу и од тада је промијенио неколико власника, односно колекционара.

Ускоро би поново требало да добије новог власника. За продају се побринула аукцијска кућа „Том Хартли ЈНР“, а незванична информација је да ће почетна цијена аукције бити нешто мало мања од три милиона евра.

Иначе, примјерак са серијским бројем 001854 покреће бензинац запремине 6.332 кубна центиметра, има аутоматски мјењач, а до сада је укупно прешао 27.378 километара.

Извор: РТС, Auto magazin, tomhartleyjnr