latinica  ћирилица
25/01/2017 |  09:13 | Аутор: РТРС

Помама у Јапану за Путиновим календарима

Владимир Путин је дефинитивно један од најпопуларнијих политичара на свијету, ако не и најпопуларнији, након одласка Обаме.
Календар за 2017. са Путиновим ликом (Фото: MAGDALENA OSUMI) -
Календар за 2017. са Путиновим ликом (Фото: MAGDALENA OSUMI)

 Оно што можда нисте знали јесте да постоји календар са његовим ликом који се штампа уз одобрење руске владе. И сад кад то све знате, вјероватно ни не слутите гдје је овај календар најпродаванији, а да то није Русија?

Можда звучи чудно, али у питању је Јапан, Земља излазећег сунца, гдје се тражи примјерак више Путиновог календара. Наиме, Путин је у тој мјери популаран у овој земљи да се за неколико мјесеци продало на стотине хиљада примјерака календара са његовим ликом.

Званични календар "Владимир Путин 2017" је израдила компанија "Меднyи Всадник" из Санкт Петербурга, али га нису смјели пустити у продају све док нису добили званично одобрење руске владе.

Календар није ништа посебно; сваки мјесец у години са другом сликом Владимира Путина. Поред његових слика, на календару су се нашли и неки од његових најпопуларнијих цитата. Календар се штампа на осам језика, укључујући и енглески.

И иако је сасвим јасно да је међу најпопуларнијим календарима у Русији, оволика популарност у Јапану је просто необјашњива. Дакле, када су израдили и јапанску верзију Путиновог календара, из компаније "Меднyи Всадник" нису ни слутили да неће моћи одштампати довољно примјерака за Јапан.

Иначе, у Јапану се календари продају у ланцу трговина "Лофт", који је још августа прошле године откупио ексклузивно право на продају Путинових календара.

Вијест да су се Путинови календари појавили у продаји у "Лофту" проширила се невјероватном брзином и Јапанци су похрлили да купе своје примјерке календара. Од октобра 2016. године, када се календар појавио у продаји, отишло је је неколико стотина хиљада календара.

"Истина, очекивали смо интерес наших купаца, али нисмо ни слутили какве ће размјере то све попримити", каже Којуми Јококава, портпарол ланца "Лофт". "Оно што је занимљиво јесте да сам имао прилику чути неке наше купце, посебно жене, како се диве Путину и то ријечима: 'Заиста, изгледа тако добро, има савршен стил'", каже Јококава.

Интересантно, али Путин је, по свему судећи, симбол мужевности за Јапанке. Наиме, постоје двије верзије календара, а на оној која је продаванија, Путин је усликан док се припема за џудо борбу или како пилотира једрилицом. Женама је најинтересантнија она слика гдје је Путин у пилотском комбинезону. Чак ни слике које приказују његову игру са кућним љубимцима не могу наштетити његовој 'мачо аури'", мишљења су Јапанке.

Многе од њих кажу да су купиле календар јер он приказује једну другу страну "најмоћнијег човјека на свијету". Једна од интересантних ствари јесте и један посебан датум који је наглашен у овом календару. Наиме, ријеч је о 7. октобру, када предсједник Путин слави рођендан.

Иако још нема прецизних информација, портал "Азија Њуз" је пренио да је "Лофт" само до краја 2016. године продао чак 350.000 примјерака Путиновог календара, што је превазишло сва њихова очекивања. "Да, ето то је само доказ какав утицај овај човјек има", само су неки од коментара.

Извор: Независне