latinica  ћирилица
01/02/2017 |  12:33 | Аутор: РТРС

Да ли да вјежбате када сте болесни?

Ако вас ових дана ухвати прехлада, слушајте своје тијело, јер само тако ћете знати да ли да наставите са тренинзима, савјетују стручњаци.
Вјежба - Фото: Screenshot/YouTube
ВјежбаФото: Screenshot/YouTube

Утрениране особе имају блаже симптоме прехладе и брже се опорављају у односу на оне које стално сједе, показала је студија објављена прије неколико година у Британском магазину спортске медицине. Али, ни утренирани нису потпуно заштићени.

Због тога је најбоље послушати своје тијело, јер само тако ћете знати да ли да наставите са тренинзима.

Ако имате температуру, малаксали сте, немојте вјежбати, упозоравају љекари истичући да је заблуда да ће презнојавање помоћи организму да избаци вирус. У овом периоду је неопходан одмор да би се имуни систем опоравио.

Слабијој прехлади не смета вјежбање, али ако вам је након тренинга лошије, паузирајте или вјежбајте у пола снаге. Ходајте 15 минута умјесто да трчите пола сата или урадите једну серију дизања тегова, умјесто пет.

Ако симптоми укључују сув кашаљ, кијање, цурење из носа, слободно вјежбајте. Али, тегобе попут бола у мишићима, стезања у грудима, немирног стомака, захтијевају одмор. Кад оздравите, постепено се враћајте у форму, посебно ако сте дуже боловали.

Извор: Агенције