latinica  ћирилица
03/02/2017 |  08:55 | Аутор: РТРС

Пронађен тестамент Александра Великог?

Лондонски историчар Дејвид Грант тврди да је пронашао тестамент једног од највећих војсковођа свих времена - Александра Великог, више од 2.000 година након његове смрти.
Александар Велики - Фото: nezavisne novine
Александар ВеликиФото: nezavisne novine

Како пише "Дејли мејл", посљедње поглавље древне "Александриде", које садржи Александрове планове везане за његове походе, али и детаље о томе гдје је желио да буде сахрањен, све до сада сматрано је фиктивним.

Међутим, дугогодишња истраживања указују на то да је Александров тестамент базиран на оригиналном тексту, иако је био измијењен из политичких разлога.

Према Грантовој књизи "Потрага за изгубљеним тестаментом Александра Великог", најмоћнији генерали чувеног освајача су сакрили његов оригинални тестамент, због тога што је за насљеднике одредио нерођеног сина Александра IV и ванбрачног Херакла.

То је довело до онога што је у историји познато као "Ратови за насљедство".

Грант вјерује да је тестамент војног генија измијењен, па дијељен у виду памфлета, што је чинио један од његових генерала, како би доказао легитимност свог права на насљедство.

Такође, због древних римских прича, по којима је Александар умро остављајући царство "најјачем", или без икаквих ријечи, историчари су дуго времена занемаривали текст са посљедњих страна "Александриде".

Уколико се испостави да је Грант у праву, то ће довести до поништења свих досадашњих истраживања.

Извор: Агенције