latinica  ћирилица
08/02/2017 |  09:11 ⇒ 09:20 | Аутор: РТРС

Планинарили по залеђеном водопаду у кањону Таре (ВИДЕО)

Петорица алпиниста из Србије и Црне Горе искористили су хладно вријеме и ситуацију "у којој се вода леди" и успјешно се попели уз два залеђена водопада у кањону ријеке Таре.
Планинарили по залеђеном водопаду - Фото: Screenshot
Планинарили по залеђеном водопадуФото: Screenshot

Никола Ђурић, Душан Бранковић, Душан Старинац, Данило Пот и Иван Лаковић "освојили" су водопаде изнад села Добриловина у кањону Таре, који су највећи водопади у Црној Гори који се леде.

У том дијелу кањона, двије речице из Забојског језера формирају водопаде висине око 150 метара. Десни је назван Мали зец, а леви Страст.

- Вања Пејовић и ја смо средином децембра посјетили Добриловину с намјером да се пењемо уз неки од два постојећа водопада. Чекамо их од 2012. године, али никако да се поклопе све коцкице. На нашу жалост, десном водопаду је недостајало још десетак дана до формирања, а лијеви није био ни близу. Мало нас је тјешила дугорочна прогноза, али нагомилано искуство са наглим продорима топлог ваздуха, који "пообара" све залеђене водопаде, упозоравало је да се не надамо превише - почео је своју причу Иван Лаковић из Малог алпинистичког клуба из Подгорице.

- Срђан Лечић и ја смо се вратили послије Нове године и попели се уз Малог зеца, али лијеви водопад још није био до краја формиран. Недостајало му је још доста - рекао је Лаковић.

Лаковић каже да дисциплина пењања уз залеђене водопаде постоји већ тридесетак година, а да се код нас практикује у мјери у којој то зимске температуре дозволе.

Прилика да се попну и уз други водопад, назван Страст, пружила им се у суботу, када су се уз, за њих слатке муке, попели уз Страст, а неки су поновили и пењање уз десни водопад.

Извор: БЕТА