latinica  ћирилица
10/02/2017 |  15:18 | Аутор: РТРС

Соколац- Повећање цијена смјештаја у Заводу

У Заводu за форензичку психијатрију на Сокоцу у процедури је повећање цијена трошкова смјештаја са 72 КМ на 100 КМ по пацијенту дневно, рекао је в.д. директор ове установе Зоран Косорић.
Соколац- Завод за форензичку психијатрију - Фото: РТРС
Соколац- Завод за форензичку психијатријуФото: РТРС

"Очекујемо и финансијску подршку Владе Српске, министарстава здравља и социјалне заштите и правде Српске до стварања услова за самофинансирајуће пословање од прихода вршењем регистроване дјелатности", рекао је Косорић.

Он каже да у Заводу за форензичку психијатрију тренутно имају 36 пацијената, од којих је осам преузето из Психијатријске болнице Соколац, а остали су из цијеле Српске, ФБиХ и дистрикта Брчко.

"Завод за форензичку психијатрију Соколац је једина установа оваквог типа и сматрамо да ће бити довољно пацијената, али због специфичности ове дјелатности и одређених административних процедура, пријем пацијената у Завод се врши постепено", појаснио је Косорић.

Капацитет Завода је 200 болничких постеља. У овој здравственој установи у потпуности су успостављене све функције Завода и обезбијеђен потребан кадар.

Завод је након званичног отварања 5. децембра 2016. омогућио смјештај форензичких пацијената којима је раније изречена мјера безбједности обавезног психијатријског лијечења и чувања у установи затвореног типа из форензичког одјељења Психијатријске болнице Соколац.

"Стратешки циљ ове установе у наредном периоду је кадровско јачање и обезбјеђење довољног броја потребног стручног медицинског кадра и пружање здравствених и других услуга пацијентима у складу са савременим стандардима и прописима који регулишу ову област", нагласио је Косорић.

Он напомиње да је финансирање Завода дефинисано Споразумом о смјештају и накнади трошкова за извршење мјера безбједности изречених у кривичном поступку и другом поступку у којем се изриче мјера лијечења.

Извор: СРНА