latinica  ћирилица
11/02/2017 |  12:13 | Аутор: РТРС

Да ли тамна енергија уопште постоји?

Научници су на прагу разоткривања једне од највећих мистерија свемира.

Нови експеримент требало би да искористи гравитационе таласе – мале наборе на ткању простор-времена – како би открио истину о томе зашто се свемир тако брзо и тако непредвидљиво шири.

Астрономи су открили да се галаксије попут Млијечног пута брзо удаљавају једне од других, а још више су се изненадили када су сазнали да оне заправо убрзавају док јуре космосом.

Нагађало се да то има везе са мистериозном силом познатом као тамна енергија, на шта је својевремено сумњао и сам Алберт Ајнштајн, али је онда одбацио своје прорачуне, мислећи да је направио неку грешку.

Међутим, постоји још једна могућност – да у таквим пространствима гравитација не дјелује онако како очекујемо.

Сада стручњаци Универзитета у Единбургу вјерују да су пронашли начин да ријеше ову загонетку мјерећи брзину којом гравитациони таласи пролазе свемиром.

Ако се испостави да се таласи буду ширили брзином свјетлости, то ће искључити могућност да гравитација другачије дјелује у великим пространствима. С друге стране, ако се њихова брзина икад буде разликовала од брзине свјетлости, теорија о тамној енергији мора се вратити на дневни ред.

Тај експеримент највјероватније ће спровести Лиго лабораторија у САД чији су детектори и потврдили постојање гравитационих таласа по први пут у историји.

Др Лукас Ломбрајзер са Универзитета у Единбургу каже да је то откриће отворило нови прозор за посматрање свемира.

“Наши резултати показују да све ово води ка рјешавању једног од кључних проблема физике“, каже он.

Ново истраживање објављено је у часопису "Physics Letters B".

Извор: Агенције