latinica  ћирилица
14/02/2017 |  19:23 | Аутор: РТРС

Мечка Гоца сутра погађа колико ће трајати зима

Мечка Гордана, становница београдског Зоолошког врта и сутра ће на Сретење, као и сваке године до сада, према народном вјеровању, прогнозирати да ли ће у Србију прољеће стићи раније.
Мечка Гордана (архив) - Фото: ТАНЈУГ
Мечка Гордана (архив)Фото: ТАНЈУГ

Гоца ће својим понашањем предсказати да ли ће грађани Србије као и становници САД, по прогнозама њиховог надалеко чувеног мрмота Фила, на љепше вријеме чекати још шест недјеља или ће оно стићи брже него што очекујемо.

Сутра би Гоца, на Сретење, када се по народном вјеровању срећу зима и прољеће, "око половине дана" требало да изађе из брлога и потражи храну, јер се зима ближи крају, рекли су у Бео Зоо врту.

Ако сутра буде сунчан дан и Гоца се по изласку из јазбине уплаши своје сјенке, па се врати назад, вјеровање каже да ће зима потрајати још шест недјеља, у супротном прољеће ће стићи брже него што очекујемо.

Од Сретења дани постају дужи, а ноћи краће, па се у народу каже "Сретење обретење".

Ветеринари Зоо Врта воле да кажу да је мечка Гордана одличног здравља, али да је за разлику од медвједа у дивљини непоуздан метеоролог, зато што није имала прави зимски сан.

Слична вјеровања и предсказања постоје широм свијета. Медији највећу пажњу поклањају америчком Дану мрмота, који се сваке године обиљежава 2. фебуара. Тога дана неколико хиљада грађана окупи се у малом граду Панксатони у Пенсилванији да би видјели шта ће рећи мрмот Фил. Праћење Филовог изласка из јазбине постало је друштвени догађај давне 1887. године.

Ове године, ако је за вјеровати Филу, зима ће још потрајати.

Нијемци који су вјеровали да јазавац предвиђа вријеме, обичај су као досељеници пренијели у САД, али нажалост, у Пенсилванији није било јазаваца, па је мрмот постао његов достојан замјеник.

Дан мрмота био је и инспирација за култну комедију са Билом Марејем из 1993. године.

Извор: Бета