latinica  ћирилица
14/02/2017 |  20:12 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Десет држава које неће постојати за 100 година

Ако су кроз вијекове могла падати јака царства и државе, реалност је да ће се то догађати и убудуће.
Аналитичари предвиђају распад САД - Фото: Screenshot
Аналитичари предвиђају распад САДФото: Screenshot

Кроз историју су падала бројна царства и државе, нације су нестајале или се трансформисале - а тај процес није готов. Политички аналитичари објашњавају да појам нације, односно државе, није трајан, а свакако ни вјечан.

Иако су државе најчешће нестајале тако да су биле освојене и подијељене између њихових непријатеља, чини се да ће земље у будућности имати друге проблеме које ће их разјединити, односно уништити.

Од пријетњи као што су подизање нивоа мора до културалних и етничких подјела унутар самог друштва, питање је хоће ли ових 10 држава преживјети у садашњем издању наредних 100 година.

1. Холандија

Ефекти климатских промјена узроковани глобалним загријавањем дјелују разорно на тропска острва, али тешко је замислити да оне могу нанијети штету европским државама. Већина територија ове државе налази се или на нивоу мора или тек један метар изнад. Управо због те чињенице глобално загријавање је питање опстанка за Холандију. Они се већ годинама боре с растућим нивоом мора повишењем својих насипа и њиховим проширивањем. Упркос томе, склони су поплавама.

2. Сјеверна Кореја

Будући да се ова земља налази под диктатуром династије Ким од 1940-их, чини се да је само питање времена да незадовољство унутар друштва кулминира и експлодира. Постоје разна говоркања о покушајима неколико војних пучева који се се тајили од медија. Бројни аналитичари вјерују како ће до урушења система доћи и због незадовољства унутар самог политичког врха (Ким Јонг-ун је већ неколико пута провео чистке међу својим најближим сарадницима и члановима породице показујући да за никога нема милости). Добре вијести за државу су свакако чињеница да је након пада династије Ким, Јужна Кореја спремна улагати у поправак штете и уједињење нације.

3. Белгија

Иако је ова држава дом Уједињених нација, сама Белгија можда неће бити тако уједињена за 100 година. Она је подијељена у сукобу етничког питања подјеле на Фламанце и Валонце. Будући да не дијеле исти језик и имају бројне друге културолошке разноликости, за очекивати је да Валонци успију у својим настојањима стварања неке врсте савеза с Француском или постизања властите независности, као и Фламанаца који то не желе допустити већ циљају на апсолутну независност заједничке државе. Због растућих напетости, бројни аналитичари нагађају да ће до подјеле земље доћи већ у сљедећих 20-ак година.

4. Малдиви

За све оне које не вјерују у концепт глобалног затопљења, Малдиви су стваран примјер на којег требају обратити пажњу. Та оствска нација лоцирана између Индије и Африке суочава се с озбиљном опасности од потонућа. Пријетња је постала толико велика да је бивши предсједник државе разматрао опцију куповине земље у јужној Азији гдје би преселио цјелокупно становништво ако се ниво мора настави подизати. Према пројекцијама, Малдиви су прва земља која ће нестати због глобалног загријавања, а то би се могло догодити око 2085. године.

5. Уједињено краљевство

Будући да се ради о унији различитих држава у којима постоје јаке тежње за независношћу, могуће је да ће распад задесити и ову свјетску силу. Шкотска је имала неуспјели покрет за независност 2014. Како је Велика Британија прошле године одлучила изаћи из Европске уније и тај поступак није једнако одобрен из свих дијелова државе - и то ће постати тачка спора. Вјерује се да ће због тога неке државе изаћи из Уједињеног краљевства те се као независне придружити ЕУ, а тај ће процес бити разријешен у сљедећих 20 година.

6. Ирак

У ратном стању од 2011, ова је држава прави примјер свакодневног распадања. Након хватања и егзекуције Садама Хусеина који је држао земљу на окупу, становништво је данас жестоко подијељено. Раст популарности ИСИЛ-а привукао је пажњу на ову подјелу па је поприлично очигледно да се земља на једвите јаде умјетно одржава. Ирак је подијељен на три групације: Суните, Курде и Шиите, за које је поприлично невјероватно да ће се ујединити па се очекује како ће се земља распасти на три мање творевине у том процесу.

7. Кирибати

Ова је острвска држава у централном дијелу Тихог океана до 1979. била британска колонија, а чине ју три сасвим одвојене острвске групе распршене на огромном простору Тихог океана - Гилберт, Феникс и Лине. Сматра ју их оличењем тропског раја, али свако ко га жели искусити требао би то брзо учинити, јер је повишени ниво мора већ преплавио два острва. Настави ли се тај тренд, велики дио државе би могао постати море, а остатак више неће моћи пружати основне услове за живот. Предсједник државе већ је тражио помоћ од Новог Зеланда и Фиџија да започну прихваћати људе с Кирибата као сталне избјеглице.

8. Шпанија

Када је економска криза погодила Шпанија 2008, учинила је толико штете да је земљу довела на саму ивицу распада - а још увијек се није опоравила. Незапосленост је износила 24 одсто у јануару 2015, а до данас није ништа значајно боља. Као да то није довољно, постоји и дубока подјела између становништвом. Регија Каталонија на западу Шпаније планира стицање независности уз велику подршку јавности. На сјеверу земље налази се баскијска регија са својим терористичким ћелијама, који покушавају стећи властиту независност.

Ако се економска криза не ријеши и ове регије наставе добијати популарност у борби за незисност, велике су шансе да је Шпанији какву данас познајемо вријеме одбројано.

9. САД

С обзиром на историју, чињеница је да је америчко становништво подијељено с дубоким културним разликама и политичким ставовима између сјевера и југа још од Грађанског рата. У 2012. свих 50 држава је запримило на хиљаде писама својих грађана који траже изузимање од уније. Ако се не догоди нешто што ће ујединити земљу и ако се наставе догађаји који само продубљују разлике - попут избора Трампа за предсједника, велике су шансе да ће се САД преобликовати. Највјероватније је да ће се Аљаска и Тексас први одвојити.

10. Кина

Упркос томе што Кина има једну од највећих привреда на свијету и јаку војску, то не значи да је заштићена од колапса у сљедећих 100 година. Кина има и огроман проблем еколошког загађења који је толико пријетећи да чак 250 хиљада Кинеза због њега пријевремено умире сваке године. Превиђања саме кинеска владе откривају да би та земља могла остати без питке воде до 2030, велике су шансе да држава у садашњем облику не доживи 2050. годину.