latinica  ћирилица
15/02/2017 |  14:01 | Аутор: РТРС

Мијењајте јастук сваке двије године

Јастук је потребно мијењати сваке двије године како би се избјегле различите алергијске реакције као што су цурење носа, кашаљ и пецкање и сузење очију.
Спавање - Фото: илустрација
СпавањеФото: илустрација

Ако је ваш јастук стар двије године, 10 одсто његове тежине су гриње и ћелије одумрле коже.

Ензим пронађен у измету гриња може да узрокује симптоме сличне грипу.

Рјешавању проблема може да помогне редовно усисавање, а јастук се, кажу стручацим, може ставити и у замрзивач ради убијања гриња. Такође, треба избјегавати сужење одјеће на радијаторима због повећања влажности ваздуха, што погодује грињама.

Алергија на измет стотине микроскопски малих гриња које живе у јастуку манифестује се цурењем носа. Симптоми су, такође, кашаљ или свраб и сузење очију.

Познато је да се милиони ћелија одумрле коже сваки дан акумулирају у креветима.

Доктор Лиза Акерли из "Хајџин доктор" рекла је да саме гриње не преносе болест, то је ензим у њиховом измету на који су неки људи алергични.

"Ако особа има астму, ствар се погоршава. Можете стално да имате проблем са цурњем носа, пецкањем очију, сузењем очију и кашљем. Иако су симптоми непријатни, гриње не могу изазвати озбиљне здравствене проблеме", рекла је она.

Она је препоручила да се ујутро не намјешта кревет јер гриње воле топлоту, па ако се врати постељина то ствара непријатељску, хладну атмосферу за гриње.

Такође, препорука је прање јастука и сушење у сушилицима јер та врелина убија гриње.

"Понекад, ставите јастуке у фрижидер јер хладноћа убија гриње и избјегавајте сушење одјеће на радијаторима јер влага чини вашу кућу привлачном за гриње", каже она.

Извор: СРНА