latinica  ћирилица
18/02/2017 |  19:31 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Ерасмус програм - шанса за нова знања (ВИДЕО)

Европска комисија обиљежава годишњицу Ерасмуса. Овим програмом у протеклих 30 година, девет милиона људи у Европи добило је прилику да студира, оспособљава се, волонтира или стиче радно искуство у иностранству.
Ерасмус - Фото: РТРС
ЕрасмусФото: РТРС

Чешка је земаља на чијим је универзитетима значајан број страних студената, међу којима и студенти из БиХ. Чешка престоница Праг привлачи бројне студенте којима је образовање у овом богатом историјском и културном окружењу врло атрактивно. Угледни Технички универзитет у Прагу, најстарији је технички универзитет у централној Европи са осам факултета и 119 студијских програма са библиотеком капацитета пет хиљада мјеста.

Мирослав Влачек, професор Техничког универзитета у Прагу, каже да имају значајан број страних студената, око 4.000 међу укупно 21.000 студената што је 18 до 19 одсто страних студената.

- Долазе из разних земаља. Они који студирају на чешком језику су у предности за студирање без трошкова. Сматрам да је Ерасмус програм најбоље осмишљен програм размјене - каже Влачек.

Захваљујући Ерасмусу и на Пољопривредном факултету у Прагу значајан број студената долази из иностранства. Професор Михаил Лоштак каже да захваљујући Ерасмусу унапређују образовне активности и истраживање.

- Истовремено учимо и ми, а наша знања дијелимо са другима. За студента је корисно да одређено вријеме проведе у иностранству. То је једна од предности Ерасмуса - наводи он.

На Факултету агробиологије у Прагу на другој години докторског студија је Марија Јовичић. Предаје физиологију домаћих животиња студентима основих студија. Истиче искуства учешћа у Ерасмусу на универзитету у Шпанији.

Мајра Хоџић, докторант на Економског факултету у Прагу, каже да је искуство веома позитивно, те да је све оно што им нуди Чешка Република одлично, што се тиче универзитета и генерално услова студирања, професора и знања.

Теоријска, а посебно практична знања, могу да на најбољи начин искористе у наставку своје каријере. Студенти наглашавају мотивацијски однос професора што им олакшава учење.

ЕУ за програм Ерасмус плус издваја 14,7 милијарди евра од 2014. до 202.0 године што ће пружити могућност за четири милиона Европљана да студирају, волонторају и стичу искуство у иностранству.