latinica  ћирилица
18/02/2017 |  21:24 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Одржане 136. италијанске машкаре у Штивору

У Штивору, код Прњавора, 136. пут су одржане машкаре у организацији Удружења Италијана које се на овај начин припрема за почетак васкршњег поста.
Прњавор - Машкаре у Штивору -
Прњавор - Машкаре у Штивору

Маскирана поворка уз пјесму је прошла кроз село, а домаћини су их даривали симболичним поклонима јер се вјерује да се на овај начин из села истјерују зли духови.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер каже да ни лоше вријеме није покварило добро расположење и прилику за дружење.

- Драго нам је што је сваке године одзив велики, а посебно што се са нама веселе и наше комшије других националности. Све обичаје пратимо заједно, због чега смо и познати под називом "Европа у малом", што је позитиван примјер заједничког живота - истакао је Ровер.

Он је навео да вечерашњој забави у Омладинском дому у Штивору, осим мјештана и представника локалне власти, присуствују и гости из Италије, Швајцарске, Аустрије, као и чланови удружења Италијана из Бањалуке и Тузле, те да ће дружење трајати до касно у ноћ.

- Имаћемо лијепу забаву са које желимо да поручимо да нису битне године, већ шта човјек носи у себи - поручио је Ровер.

Радмила Маричић, из бањалучког Удружења Италијана, каже да већ неколико година узастопно долази у Штивор на машкаре и да је одушевљена организацијом и дружењем.

Она сматра да код припрема за овакав догађај и избора одговарајуће маске треба настоји бити другачији и јединствен, али и да се на материјал за израду не мора трошити много новца већ се, уз мало маште, може искористити оно што се налази у сваком домаћинству.

- Ми смо направили капе од украсног папира, обукли кабанице, ставили у косу шарене тракице, нисмо много уложили. Циљ је само да се по нечему издвајамо од осталих - рекла је Маричићева.

Машкаре у Штивору организоване су уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и општине Прњавор.

Извор: СРНА