latinica  ћирилица
19/02/2017 |  13:40 | Аутор: РТРС

Приштина ће поново аплицирати за чланство у Унеско и СЕ

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи најавио је да ће Приштина још једном аплицирати за чланство у Унеско, али и Савјету Европе."Косово ће ове године поднијети захтјев за чланство у Савјету Европе и Унеску", рекао је Тачи приштинском листу "Епока е ре".
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com) -
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com)

 

Министар спољних послова самопроглашеног Косова Енвер Хоџај рекао је да је планом Министарства за ову годину предвиђено подношење захтјева за чланство у неколико међународних организација.

"У наредним недјељама имаћемо добру вијест. Косово ће постати члан неке међународне организације, на чему смо интензивно радили", рекао је Хоџај, преносе београдски медији.

Генерална конференција Унеско у новембру 2015. године није прихватила чланство Косова у ту организацију, будући да је није било потребне двотрећинске већине да би се изгласао пријем.

Стална делегација Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савјета Европе успјела је крајем прошле године да спријечи усвајање меморандума који је предвиђао одређена мјеста за представнике косовског парламента у пленарној сали у Стразбуру, као и могућност да учествују у дискусијама и предлажу и потписују приједлоге резолуција.

Извор: Срна