latinica  ћирилица
19/02/2017 |  15:47 | Аутор: РТРС

Њемачка- Социјалдемократе први пут за 10 година испред конзервативаца

Подршка Социјалдемократској партији Немачке (СПД), странци лијевог центра, по први пут од 2006. већа је од подршке конзервативној Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) њемачке канцеларке Ангеле Меркел, показују резултати анкете института "Емнид".

Према истраживању "Емнида", које је објавио лист Билд ам зонтаг, СПД би на изборима освојио 33 одсто гласова, што је за један проценат више него претходне недјеље, док би ЦДУ и њена баварска сестринска партија ЦСУ добиле 32 одсто гласова, што је за проценат мање у односу на претходну недјељу.

СПД је освојио рекордних 12 поена у претходне четири недјеље, од како је та странка именовала бившег предсједника Европског парламента Мартина Шулца за свог кандидата за њемачког канцелара на парламентарним изборима, који су заказани за 24. септембар, наводи Билд ам зонтаг.

Неочекивано већа наклоњеност СПД-у затекла је Меркелову и остале конзервативце неспремне, тврде аналитичари седам мјесеци уочи избора, на којима се очекивало да ће Меркелова "лагано освојити" четврти мандат.

У истраживање "Емнида" било је укључено 1.885 испитаника, преноси Ројтерс.

Извор: РТС