latinica  ћирилица
19/02/2017 |  15:48 | Аутор: РТРС

Велика Британија се спрема за инвазију жена џихадиста

Велика Британија се спрема за инвазију жена џихадиста јер се десетине жена и дјеце враћају кући из Сирије и Ирака, док се распада "Исламска држава", наводи се у тајној обавјештајној анализи.
Британска полиција - Фото: АП
Британска полицијаФото: АП

Према извјештају који су за премијера припремили обавјештајни званичници терористички напади појединаца су скоро неизбјежни, пише данас "Дејли мејл".

Ово је први пут да је документована опасност од жена и дјеце која се враћају из Сирије и Ирака.

Жене и дјеца које се враћају избјећи ће оптужбе за тероризам ако убиједе полицију да су их мужеви или родитељи натјерали да путују у Сирију или Ирак.

У овој анализи, обавјештајци тврде да су жене из Велике Британије већ прошле војну обуку "Исламске државе".

У документу се упозорава да се "Исламска држава" суочава са војним поразом и да је зато извјесно да ће нападе у Великој Британији изводити жене и дјеца и да ће бити тешко контролисати њихов број.

Више од 850 Британаца путовало је у Сирију или Ирак да се придружи "Исламској држави". Половина од тог броја се вратила у земљу.

Такође, регистровано је око 80 жена и најмање 90 дјеце, која су рођена у Великој Британији.

Међутим, прави број оних који се враћају биће вјероватно већи јер су многе "џихадистичке жене" родиле дјецу на Блиском истоку.

Очекује се да ће жене по повратку избрисати инкриминишуће налоге на друштвеним мрежама и уништити мобилне телефоне како би блокирале евентуалну истрагу.

Извор: Срна