latinica  ћирилица
20/02/2017 |  08:45 | Аутор: РТРС

Оброк који многи потцењују, а јача и штити организам

Правилна исхрана основни је предуслов за нормално функционисање одбрамбеног система организма, нарочито зими када вируси грипа вребају са свих страна.

То практично значи да би осим уобичајене зимнице, свакодневни јеловник требало да буде обогаћен и свјежим поврћем, које је иначе недовољно заступљено у зимској исхрани нашег становништва.

За многе је салата од свјежег поврћа тек узгредна појава на трпези, што је апсолутно погрешно. Избјегавањем свјеже салате лишавамо организам важних састојака, нарочито витамина Ц, провитамина А, као и других важних састојака, подвлаче нутриционисти.

Зими се посебно препоручује парадајз, било у облику салате, сока или пиреа, јер садржи бројне драгоцјене састојке важне за очување здравља. Једино би употреба кечапа требало да се ограничи, јер садржи осам калорија више од сладоледа.

Осим поврћа, важну улогу у јачању имунитета има и воће, посебно агруми и киви, због обиља витамина Ц, важног антиоксиданса који повећава отпорност према инфекцијама, карактеристичним за зимски период. Осим тога, редовно конзумирање воћа одржава здраве десни, убрзава зарастање рана и одржава тонус организма спријечавајући умор.

Извор: Новости.рс