latinica  ћирилица
20/02/2017 |  10:59 | Аутор: РТРС

До здравог срца помоћу ових намирница

Здрава исхрана и физичка активност су битне уколико желите да имате дуг живот и здраво срце. Међутим, стручњаци истичу и важност намирница које треба уносити да би се сачувало срце и побољшао имунитет.
Орашасти плодови (Фото: Thinkstock) -
Орашасти плодови (Фото: Thinkstock)

Ако замијените бели хљеб са хљебом који садржи житарице са цијелим зрном, смањићете ризик од коронарне болести и срчаног удара. Обично брашно нема здравствене предности које доносе житарице са цијелим зрном.

Орашасто воће можда има висок ниво масноће, али мононезасићене масти унапређују здравље срца. Студије су показале да дневно конзумирање једне порције орашастог воћа смањује ризик од коронарних болести.

Oсобе које редовно конзумирају двије штангле чоколаде, са 70 одсто какаа, имају побољшан проток крви. Наиме, полифенолим у тамној чоколади ослобађа азотни оксид који повећава артеријску дилатацију, побољшава проток крви и смањује агрегацију тромбоцита, што јача срце.

Авокадо је богат витамином Б, посебно Б5 који је битан за адреналин. Његова кремаста текстура и монозасићене киселине и протеини који су налазе у њему, смањују прекомјерни апетит.

Омега-3 уље може се наћи у морским, животињским и биљним изворима и одлично је за здравље срца. Требате укључити у исхрану омега-3 уље из сва три извора да би се остварио баланс.

Бундевине сјеменке имају магнезијум који ослобађа од стреса и добар је за срце. Садрже и доста протеина и здравих масноћа које помажу у стварању осјећају ситости и губљењу килограма.

Недавна студија показала је да зелени чај побољшава функцију ендотелних ћелија које круже крвотоком. Дисфункција ендотелних ћелија изазива задебљање зидова артерија што доводи до срчаних обољења.

Извор: РТС