latinica  ћирилица
27/02/2017 |  22:40 | Аутор: РТРС

Како да оброк постане уживање?

Да ли се држите? Да ли вам се грчи желудац? Да ли сте нервозни? Да ли вам срце лупа брже? Или сте можда опуштени и присутни? Не брините ако нисте-то се ријетко дешава.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Можда сте срећни због предстојећег оброка или можда почињете да се осјећате кривим због онога што планирате да поједете.

Ово су неке од емоција које сам проживљавала сваки пут кад бих сјела да једем-свакако не мирна и присутна.

Међутим, то не мора да буде тако: Сљедећи пут кад сједнете да једете-три пута дубоко удахните и опустите цијело тијело.

Потрудите се да не судите о ономе што ћете појести-умјесто тога се усредсредите на то да полако уживате у сваком залогају.

Осјећај кривице поводом хране изазива стрес и онда се та храна теже вари. Сјетите се да је 80 одсто времена ваш циљ да уносите добре и хранљиве намирнице, а да се преосталих 20 одсто односи на несавршену храну-и то је баланс. Зато уживајте у сваком оброку-било да је добар или лош.

Обратите пажњу и уживајте-храна је доживљај који изазива задовољство и зато искористите прилику.

Немојте журити и једите оно што вам организам тражи. Кад почнете да постајете свјесни онога што једете, учите вјештину умјерености-постајете свјесни када сте сити. Ово је најздравији начин да се једе. Посветите се томе да уживате у сваком умјереном оброку. Морате да сједите у мирном амбијенту (далеко од телефона/компјутера/ТВ-а) да бисте у томе успјели. Храна је тако добра за душу.

Обратите пажњу на храну и на то како се осјећате након јела-то је најбољи водич за избор хране која чини да се осјећате добро. Када почнете да будете присутни кад је у питању храна-почињете да осјећате њен укус и уживате више, што ће вас учинити ситијим након јела.

Извор: Данас.рс