latinica  ћирилица
28/02/2017 |  10:53 ⇒ 11:07 | Аутор: РТРС

Древна и чудесна гинко билоба

Побољшава памћење, спрјечава деменцију и Алцхајмерову болест код старијих особа. Помаже код астматичних и алергијских стања, бактеријске инфекције, глаукома.
Гинко билоба - Фото: Novosti.rs
Гинко билобаФото: Novosti.rs

Мандаринско дрво, познате и као гинко билоба, представља најстарију реликтну врсту, још из доба јуре. Чарлс Дарвин је назвао "живим фосилом", јер је представник прве биљне врсте у облику стабла, старе око 270 милиона година. Гинко је једини успио да преживи ледено доба, а као ендемска врста, у аутентичном дивљем облику, расте још у планинама југоисточне Кине.

Као свето дрво, вијековима се са посебном пажњом гаји у вртовима кинеских и јапанских храмова. За дуговјечност и виталност источњачки монаси захваљују овом чудесном дрвету, јер га свакодневно конзумирају у облику концентрата направљеног по посебној рецептури. Џиновског је раста, достиже и 40 метара, а разграната крошња богата је карактеристичним листовима, по чему је биљка и препознатљива.

Екстракт листа гинка одавно је уврштен у алтернативну медицину. Масовно се користи у Европи и Америци, међу најпопуларнијим је суплементима и најчешће прописиван лијек у Француској и Њемачкој. У љековите сврхе се користи и семе. Биљка се све чешће сади у парковима, јер добро подноси загађени ваздух у градовима и пречишћава га.

Гинко се традиционално користи у лијечењу поремећаја циркулације, а нарочито дјелује на мождану микроциркулацију, побољшавајући на тај начин снабдијевање мозга кисеоником што утиче на меморију. То су потврдила и научна истраживања. У том смислу врло је важан за старије особе.

Свјетска здравствена организација је гинко признала као средство против деменције и Алцхајмерове болести. Примјена код млађих особа и студената, доводи до побољшања сазнајних способности и пажње.

Садржи и моћне антиоксидансе флавоноиде и терпеноиде који чувају ћелије од слободних радикала, чији су извори најчешће ултравиолетно зрачење, радијација, пушење, загађење из ваздуха... Такође, смањује могућност стварања тромба, а стимулише и одбрамбене механизме код астматичних и алергијских стања, бактеријске инфекције и помаже после инфаркта и шлога.

Препоручује се и код оштећења вида, глаукома и макуларне дегенерације, поремећаја периферне циркулације која се најчешће испољава хладним шакама и стопалима, али и код трњења руку, вртоглавице, несвјестице, зујања у ушима.

При употреби препарата требало би строго поштовати упутства. Претјеривање у дозама може довести до анксиозности, несанице, мучнине, дијареје. Уколико се узима са средствима против згрушавања крви, може довести до повећаног крварења.

Гинко никако не би смјеле да узимају труднице, дојиље, особе са поремећајем коагулације крви, епилепсијом, конвулзијама. Пацијенти који се спремају за операцију, ако користе суплементе гинка, најмање двије недјеље прије захвата би требало да прекину са узимањем да им се не би продужило крварење.

Истраживања су показала да гинко успјешно враћа тонус и еластичност крвним судовима. На тај начин поправља и враћа изгубљену потенцију.