latinica  ћирилица
28/02/2017 |  22:04 | Аутор: РТРС

Умрла жена која је била симбол борбе против еболе

Саломе Карва, особа године у избору магазина Тајм за 2014. годину и симбол борбе против еболе, преминула је усљед компликација послије порођаја.
Вируси - Фото: Getty Images
ВирусиФото: Getty Images

Особље у болници није хтјело да јој помогне, правдајући се да је "она имала еболу".

Ебола јој је однијела родитеље, браћу и готово цијелу родбину у августу 2014. године и она је била заражена, али је успјела да преживи. Она је у октобру те године писала британском листу "Гардијан", с намјером да подјели своје искуство и помогне обољелима, пошто је послије излијечења радила у центру Љекара без граница у Либерији.

Саломе је преминула 21. фебруара, четири дана након што је родила своје четврто дијете, дјечака Соломона.

"Позлило јој је, пребачена је у болницу, али нико није хтио ни да је пипне, док је повраћала и имала несвјестице. Особље се успаничило и викало да је она имала еболу. Нису жељели да дођу у контакт са њеним излучевинама, само су је оставили, нико није хтио ни инекцију да јој да. Можда је могла да преживи да су јој пружили помоћ...", каже њена сестра Џозефина Менли.

Како је говорила 2014. године, треба се борити против страха и стигматизације обољелих од еболе, као и да медицинско особље треба да пронађе срећу у томе што се бори за живот пацијената са тешком болешћу, као што је она радила.

"Третирала сам пацијенте као да су моја дјеца. Говорила сам им о својим искуствима. Говорила сам им своју причу да их инспиришем и да им кажем да могу да преживе", навела је Саломе.

Извор: Б92