latinica  ћирилица
01/03/2017 |  16:12 ⇒ 19:08 | Аутор: РТРС

Зашто морате што прије да престанете са грицкањем ноктију?

Многи људи грицкају нокте, углавном несвјесно. Када су сами или у друштву блиских и познатих особа, а понекад и у званичној комуникацији заборављајући какав утисак остављају. Већина ову навику има од најранијег дјетињства, док се код појединих испољава у пубертетском, али и у одраслом добу.
Грицкање ноктију (илустрација) -
Грицкање ноктију (илустрација)

Без обзира на то како је навика стечена, тешко је се ослободити, упркос труду. Они који грицкају нокте осјећају задовољство јер их та подсвјесна радња опушта, ослобађа напетости, па зато тешко и престају са тим, истичу стручњаци.

У литератури је грицкање ноктију познато и као онихофагија, а познато је да је она одраз и досаде, страха, срамежљивости и разних непријатних ситуација и стања. Такође, код одређеног броја људи се јавља из генетских разлога, преноси са кољена на кољено. Код дјеце је чешћа него код одраслих, углавном је узрок проблем пролазног карактера и током одрастања спонтано грицкање нестаје.

Код најмлађих је знак нервозе, нарочито ако је нервоза породична особина. Таква дјеца грицкају нокте чим виде страшну сцену на телевизији или док чекају да их прозове учитељ. На овај начин, малишани показују да трпе притисак и родитељи не би требало тада да му приговарају због грицкања ноктију, грде га и пореде са "лијепо васпитаном дјецом" која то не раде. Требало би да имају на уму да је ова радња несвјесна, а грдња и опомене само стварају јачи приритасак на дијете. Такође, н е препоручује се ни мазање ноктију горким раствором јер ће дијете то доживјети као казну и ружну навику може само учврстити.

Да би се помогло најмлађима који имају ову лошу навику, требало би их пажљиво посматрати и уочити разлог, односно тренутак када почињу да грицкају нокте. Можда је окидач разговор који не прија дјетету, свађа у породици, присуство одређене особе, проблеми у школи или то што га сви пожурују док се спрема... Многи родитељи гријеше јер непрекидно исправљају дјецу док говоре, раде, сједе, упозоравају их на опасности или их грде. Опуштенији однос, уз избјегавања критика, често може да ријеши проблем грицкања ноктију, као и похвала и вјера у способности дјетета.

Бактерије и инфекције

Осим што је ружна навика, грицкање ноктију представља и ризик за здравље. Испод нокта се скривају разне бактерије, попут салмонеле, ешерихије коли и других. Осим тога, проблем су и заноктице. Ако се оне гризу, постоји опасност да се тај дио нокта инфицира, загноји и отекне, а могу да се јаве и гљивице, упозоравају љекари. Дерматолог др Крис Адигун из медицинског центра "Лангон" у Њујорку тврди да се на овај начин могу на уста и лице пренијети и вирусне брадавице. Временом, деформишу се и страдају зуби, јавља инфекција десни.

Забринути родитељи, али и одрасли "зависници" се свакодневно питају шта је рјешење за овај проблем. Психолози истичу да је најважније обратити пажњу у којим ситуацијама долази до овог порива. Ако је узрок стрес, примјените технике опуштања, више спавајте, здравије се храните и вјежбајте. Уколико је, приликом грицкања ноктију и заноктица, присутна тјескоба и напетост, проблем је сложенији јер је узрок дубљи проблем. Ако је особа нервозна или тужна, требало би да "запосли" руке и удаљи их од уста. Може да набави и малу лоптицу и стеже је у тренуцима нервозе, све док напетост не почне да попушта.

Међутим, сви напори често нису гаранција да ће проблем нестати. То потврђује и њемачко истраживање које је показало да 15 одсто особа муку мучи са овом навиком, јер се ради о озбиљном психолошком проблему. Статистика показује да готово половина дјеце и тинејџера од 10 до 18 година, повремено грицка нокте, док трећина малишана и чак 45 одсто тинејџера то чини свакодневно. Истина, до 30. године већина са овом навиком престаје. Нажалост, нокти често остају деформисани.

Лијек за оштећења су средства за јачање нокта, лосиони, специјалне масти горког укуса и јаког мириса, као и лакови за нокте. Постоје и средства која омогућавају брже опорављање ноктију и заноктица, ако се редовно користе. Како и на који начин, одлучује љекар који их прописује.

Самоконтрола

Одвикавање од грицкања је мукотрпан пут, али уколико сте посвећени том циљу, навика може постати прошлост. На том путу самоконтрола је од пресудне важности.

* Најбитније је да упознате своје навике и обратите пажњу у којим ситуацијама грицкате нокте и какве су вам емоције док то радите. Помоћи ће ако такву ситуацију избјегавате.

* Ако је узрок општа напетост и нервоза, пронађите нешто друго што ће вас смирити и омогућити да се лакше носите са свакодневним проблемима.

* Покушајте да стекнете другу навику умјесто ове. Окупирајте прсте тако што ћете да куцкате њима или да цртате. Можете и да их стегнете у песнице и тако се одупрете искушењу.

* Не "сређујте" нокте зубима, већ при руци држите прибор. Пронађите фотографију нокта који вам се свиђа, па поред ње ставите слику свог, изгрицканог. То ће сигурно помоћи да сваки пут тргнете руку када кренете ка устима.

Компулсивно понашање

Особе које су нестрпљиве и којима брзо постане досадно у свакој ситуацији, нарочито су подложне такозваном репетитивном понашању усмјереном ка тијелу, попут грицкања ноктију.

Ова навика може да укаже и на перфекционизам, који узрокује више лошег него доброг, јер открива компулсивно понашање, упозоравају стручњаци Универзитета у Монтреалу који су истраживали ову појаву. Такве особе не могу да се опусте и обављају свакодневне послове "нормалном" брзином, због чега су склоне фрустрацији, нестрпљивом понашању и незадовољству.

Са друге стране, повремено грицкање ноктију узроковано нервозом може бити подстицајно, јер представља начин да се каналише енергија и дође до смирења, поручују стручњаци.

Извор: Новости.рс