latinica  ћирилица
02/03/2017 |  10:43 | Аутор: РТРС

Живот на Земљи старији него што се раније мислило

Најстарији фосил пронађен на Земљи датира од прије 4,2 милијарде година, што претпостављени почетак бујног живота на нашој планети помјера стотинама милиона година.
Налазиште фосила  (Фото: Илустрација) -
Налазиште фосила (Фото: Илустрација)

Микроскопска бактерија, која је мања од дебљине људске длаке, пронађена је у стијенама у канадској покрајини Квебек.

Прије него што је у часопису Нејчер потврђено откриће 4,2 милијарде година старих фосила бактерија, најстарији пронађени фосил датирао је од пре 3,4 милијарде година, што је научнике нагнало на закључак да је живот на Земљи настао прије 3,7 милијарди година.

Са новим фосилима научници су присиљени да закључе како је живот на Плавој планети настао пре 4,5 милијарди године, тек 100.000.000 година послије њеног настанка.

Фосил указује на занимљив облик бактерија: највише подсјећају на мале тубе једним крајем повезане за тло на дубини океана.

Научници сматрају да је, с обзиром на своју старост, бактерија живјела у условима изузетне топлоте и влаге – у океану чија је вода око локалитета термалних извора досезала температуру од око 60 степени.

Откриће фосила је најјачи доказ да су можда слична бића успјела да се развију у тешким условима на другим планетама, првенствено на сусједном Марсу на којем су, исто као на Земљи прије 4,2 милијарде година, постојали океани.

Група научника са Лондонског колеџа која је открила фосил сматра да потрага за сличним остацима на Марсу повећава шансе за проналазак доказа о ванземаљском животу.

Извор: Агенције