latinica  ћирилица
04/03/2017 |  08:59 | Аутор: РТРС

Свакодневно конзумирање зеленог чаја "чини чуда" за тијело

Редовно конзумирање зеленог чаја има бројна благотворна дејства. Због флуора који садржи, зелени чај помаже у задржавању густине костију, помаже у превенцији рака и срчаних обољења, и повећава ниво енергије.
Зелени чај - Фото: flickr.com
Зелени чајФото: flickr.com

У студији објављеној у часопису "Nutrition Research" наводи се да зелени чај успорава процес губитка коштане масе и смањује ризик од прелома узрокованих остеопорозом. Жене које су пиле до три шоље зеленог чаја дневно имале су 30 одсто мањи ризик од остеопорозе.

Зелени чај такође помаже у превенцији рака. Стопа рака је нижа у азијским земљама, попут Јапана, гдје се зелени чај пије свакодневно. Иако научници нису сигурни да ли је сам зелени чај разлог ниске стопе рака, он садржи епигалокатехин галат (ЕГЦГ), епигалокатехин(ЕГЦ), епикатехин галат (ЕЦГ), и епикатехин (ЕЦ) хемикалије које су познате по свом антиоксидативном дејству. Ове хемикалије могу да помогну у заштити ДНК ћелија од оштећења, једног од првих узрока раста ћелија рака. Осим тога, својства зеленог чаја могу да помогну и у заштити коже од УВ зрака који су водећи узрок рака коже.

Зелени чај такође помаже у одржавању тјелесне тежине. Редовно дневно конзумирање зеленог чаја убрзава метаболизам и лакше сагоријева вишак калорија, а екстракт зеленог чаја чак може да смањи и ризик од обољења узрокована гојазношћу, попут дијабетеса.

Повезан је с нижим нивоима "лошег" холестерола, а истраживања показују да особе које редовно конзумирају зелени чај имају нижи ниво холестерола од особа које не конзумирају зелени чај.

Према резултатима многих студија, особе које редовно конзумирају зелени чај имају нижу стопу појаве пропадања ткива десни и крварења. Што су испитаници више и чешће пили зелени чај, то су имали мање симптома обољења десни.

Свакодневно конзумирање зеленог чаја смањује и ризик од срчаних обољења. У истраживању које је спроведено у Јапану учествовало је 40.000 испитаника, а резултати показују да су испитаници који су редовно конзумирали зелени чај имали 26 одсто мање ризика од добијања срчаног удара.

Зелени чај такође повећава ниво енергије, а 230 мл ове течности садржи између 24 и 45 милиграма кофеина, због чега побољшава ниво енергије уз смањење ризика од настанка главобоља, дрхтања и мучнина које се појављују приликом претјераног уноса кофеина.

Извор: Агенције