latinica  ћирилица
06/03/2017 |  11:46 | Аутор: РТРС

Роботи лако могу постати убице!

Роботи ће ускоро чистити станове и куће, оперисати људе и градити небодере, али би могли да постану и машине за убијање.
Робот - Фото: Screenshot
РоботФото: Screenshot

Компаније које се баве заштитом тврде да би роботи, укључујући и оне који су се већ појавили на тржишту, могли да нападају људе, проваљују у куће и праве хаос у фабрикама.

Већ се догодило неколико озбиљних инцидената, попут оног када је будућу младу згњечио и убио робот само двије седмице прије вјенчања, наводи лист "Сан".

Стручњаци подсјећају да је "роботизовани топ" убио девет и ранио 14 војника током вјежбе америчке војске 2007. године.

Научници су забринути због чињенице колико је лако хаковати робота и натјерати га да ради "гадне ствари" људима, па чак и њиховим љубимцима.

Током прошлих шест мјесеци тестиране су мобилне апликације, оперативни системи робота и друге врсте софтвера како би биле откривене грешке код неколико модела који су већ сада на тржишту.

Откривено је да се неколико робота може даљинским путем хаковати.

Хаковани роботи опаснији су од хакованих компјутера, јер додатак руку и ногу или точкова може нанијети озбиљну штету.

Стручњаци упозоравају да хаковани робот који дјелује унутар куће може да шпијунира породицу путем својих микрофона и камера.

Такви роботи могли би чак да повриједе чланове породице и њихове љубимце наглим, неочекиваним покретима.

Хаковани роботи могу заобићи безбједносне мјере које им ограничавају кретње.

Што су паметнији - роботи су и опаснији, па би могли да изазову и пожар у кухињи или да отрују чланове породице тако што би храни или пићу додали отровне састојке.

Ту је и опасност од провале, наводе безбједносне службе. Роботи који су повезани са кућним аутоматизованим системима могли би да откључају врата и деактивирају аларме.