latinica  ћирилица
08/03/2017 |  09:09 | Аутор: РТРС

Кромпир против модрица

Ако желите што прије да се ослободите непријатне модрице чије поријекло вјероватно и не знате, врло ефикасно то можете постићи кромпиром.
Кромпир (фото: Healthclub.rs) -
Кромпир (фото: Healthclub.rs)

Кромпир скувајте са кором, затим га огулите и спремите као за пире. У измрвљен кромпир додајте мало меда и обичне воде, па тако добијену смјесу распоредите преко модрице.

* Уколико вам је то компликовано, ставите само хладан облог од леда. Опрезно га прислоните на болно мјесто, са прекидима на сваких пет минута да не би дошло до утрнућа ткива. Лед је добар јер не смирује само бол, већ и успорава проток лимфе и циркулацију крви, те на тај начин спречава стварање хематома. Након пола сата држања ледених облога, кожу намажите кремом на бази невена.

* А када случајно ударите ногом о ивицу стола, премажите болно мјесто ватом натопљеном сирћетом, више пута у току дана. Тако ћете спречити појаву модрице. Уколико примијетите да плаветнило на кожи након ударца с временом не мијења боју од црвене, љубичасте, плаве, жутозелене, до жуте, већ остаје и почиње да тамни, то може бити знак инфекције и упозорење да, ипак, потражите љекарску помоћ.

Извор: Вечерње новости