latinica  ћирилица
13/03/2017 |  11:41 ⇒ 11:42 | Аутор: РТРС

Аустралија забрањује невакцинисаној дјеци упис у обданишта!?

Влада Аустралије ускоро намјерава да невакцинисаној дјеци забрани упис у обданишта и предшколске установе широм те земље.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Премијер Малколм Тернбул жели да укине рупе у закону које омогућавају родитељима да свјесно не вакцинишу своју дјецу и онда их уписују у обданишта, преноси Сандеј телеграф.

Он је изјавио да дјеца морају да буду вакцинисана у Викторији и Квинсленду. Али, у Новом Јужном Велсу родитељи се противе вакцинацији, па им је и даље дозвољено да дјецу упишу у обданиште уз свој или потпис друге овлашћене особе.

Невакцинисана дјеца могу да се упишу у обданишта у Јужној Аустралији, Западној Аустралији, Тасманији, у сјеверним дијеловима земље и на подручју главног града.

Премијер Тернбул, који има троје унучића, рекао је да родитељи у Аустралији имају право да знају да ли су њихова дјеца безбједна током боравка у обдаништима.

- Сви ми очајнички желимо да заштитимо нашу дјецу, унуке и дјецу других људи. Ако не вакцинишете ваше дијете, не само да стављате његов живот у опасност, већ и животе остале дјеце - рекао је.

Премијер жели да се о питању закона о вакцинацији расправља на сљедећем састанку Владе.

Извор: Агенције