latinica  ћирилица
19/03/2017 |  12:10 | Аутор: РТРС

Потврђено да је витамин Ц ефикасан против карцинома

Посљедње научно истраживање показало је да витамин Ц има специфично дејство на матичне ћелије карцинома и да може да доведе до уништавања канцерогеног ткива.
Лимун - Фото: РТРС
ЛимунФото: РТРС

Часопис Онкотаргет објавио је резултате истраживања које су спровели научници са Салфорд универзитета у Манчестеру и дошли до сазнања да витамин Ц и до десет пута ефикасније дјелује у борби против ћелија карцинома од лијека 2-ДГ који је у пробној примјени.

Научници су тестирали утицај три природне супстанце, три експериментална лијека и један клинички лијек на развој ћелија и ткива карцинома. Ово је прво научно истраживање које је открило да витамин Ц може бити коришћен у уништавању ћелија карцинома.

- Анализирали смо ефекат низа природних супстанци на матичне ћелије карцинома, укључујући силибинин из млијечних намирница и неке састојке из деривата пчелињег меда, али далеко најбоље резултате постиже витамин Ц. То је јефтини, природни, нешкодљиви и лако доступни ресурс који би могао постати важно оружје у борби против опаких карцинома - рекао је Мајкл Лисанти.

Истраживање је показало и велики потенцијал експерименталног лијека ФК866 и антибиотика ацтинонина.

Нобеловац Линус Паулинг је раније открио да витамин Ц може бити коришћен у лијечењу карцинома, а терапија тим витамином је за 25 одсто смањила смртност карцинома дојке код пацијенткиња у Јапану. Међутим, посљедње истраживање британских стручњака је открило конкретно да витамин Ц спријечава енергетске процесе унутар ћелијске митохондрије карцинома.

- Ово је још један доказ да витамин Ц и друге нетоксичне супстанце могу имати улогу у борби против карцинома. Резултати су обећавајући - рекла је Глорјиа Бонучели, вођа истраживачког тима са Салфорд универзитета.

Извор: Агенције