latinica  ћирилица
23/03/2017 |  10:46 | Аутор: РТРС

Превише сна може да доведе до бројних здравствених тегоба

Претјеране количине сна могу да изазову појаву многих здравствених тегоба и болести, међу којима су и дијабетес и срчани проблеми.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Потребна количина сна варира током живота и зависи о више фактора: животог доба, пола, активности и здравственог стања. На примјер- када сте болесни или под стресом, осјећаћете већу потребу за сном.

- Здравим, одраслим особама стручњаци препоручују између седам и девет сати сна дневно као здраву количину сна. Познато је да је женама потребно више сна од мушкараца, 20 минута више у просјеку - тврди британски стручњак за сан др. сц. Џим Хорн.

Постоји више могућих узрока претјераног спавања:

Хиперсомнија - здравствени поремећај због кога особа константно осјећа поспаност, чак и након што одспава. Попратни ефекти хиперсомније су недостатак енергије и проблеми са памћењем.

Апнеја - поремећај због кога особа, за вријеме спавања, нагло престаје да дише на неколико секунди, такође може да доведе и до повећане жеље за сном. Ти прекиди дисања ремете нормалан циклус сна, због чега човјек не квалитетно да се наспава.

Лијекови и алкохол - Повећана жеља за сном може бити и нуспојава узимања одређених лијекова, као и конзумације алкохола.

Још једно стање које узрокује повећану жељу за сном је - депресија. Особе склоне главобољама могу искусити јачање тог симптома, ако превише спавају. Вјерује се да је узрок томе чињеница да претјерано спавање утиче на одређене неуротрансмитере у мозгу, укључујући серотонин.

Ко воли да одспава током дана, могуће је да ће тиме пореметити ноћни сан, што може да води до јутарњих главобоља.

Иако се уз депресију чешће веже несаница, око 15 одсто људи који пате од депресије превише спава. Претјерани сан им се обије о главу јер, заправо, погоршава остале симптоме. Здрав сан је један од кључних фактора у опоравку од депресије.

Студија проведена у Америци на преко 72 хиљаде жена показала је да женама које спавају између 9 и 11 сати дневно пријети 38 одсто већи ризик од кардиоваскуларних болести, у односу на жене које у просјеку спавају 8 сати.

А пронађена је и веза између велике количине сна и већег степена смртности. Показало се да особе које континуирано спавају више од препоручених седам до девет сати чешће умиру млађе, иако стручњаци још увијек нису успјели да објасне зашто је то тако.

Извор: Агенције