latinica  ћирилица
23/03/2017 |  13:17 | Аутор: РТРС

Кафа са чоколадом повећава пажњу и расположење

Истраживачи Универзитета Кларксон у Њујорку открили су да комбинација кафе и чоколаде, напитак познатији као мока кафа, повећава распон пажње и умањује негативне ефекте чистог кофеина на расположење.
Топли напитак - Фото: РТРС
Топли напитакФото: РТРС

Научник Универзитета Кларксон Али Булани, у сарадњи са Универзитетом у Џорџији, испитао је акутни ефекат куваног какаоа на пажњу, мотивацију за обављање когнитивног рада и осјећај анксиозности, енергије и умора.

Булани је објаснио моћ моке: "Какао повећава проток крви у мозгу, што повећава моћ спознаје и пажње. Сам кофеин, без икаквих додатака, може да повећа анксиозност. Овај пројекат је утврдио да какао умањује ефекте анксиозности које производи кофеин".

У студији која је трајала скоро годину дана, учесници су пили или кувани какао, какао са кофеином, кофеин без какаоа, или плацебо топли напитак у којем није било ни кофеина ни какаоа. Након што су попили напитке, учесници су обавили низ задатака како би се оцијенило њихово расположење и когнитивне функције.

Истраживачи су открили да су особе које су пиле обичан какао правиле мање грешака у вези са недостатком пажње.

Али након додавања кофеина у какао, "когнитивни ефекти" су појачани, а "ефекти који провоцирају анксиозност" код особа које су пиле само кафу су смањени.

"Резултати тестова показују да су какао и кофеин добар избор за студенте и било кога ко треба да побољша пажњу", наводи Булани.

Извор: РТС