latinica  ћирилица
26/03/2017 |  18:23 ⇒ 27/03/2017 | 11:19 | Аутор: РТРС

Рогатица: Крмача опрасила десеторо живих и здравих, али дивљих прасића (ВИДЕО)

Доносимо вам причу из села Закомо код Рогатице. У газдинству Алексе Башевића бијела, домаћа, крмача опрасила је десеторо живих и здравих, али дивљих прасића.
Прасићи - Фото: РТРС
ПрасићиФото: РТРС

За своје 64 године Алекса до сада није ни видио ни чуо за сличну причу. Откако се крмача опрасила његово имање је постало својеврсна атракција, јер га бројни домаћини из радозналости посјећују.Башевић се уз осмијех присјећа тренутка кад је дивљи вепар допартио његову крмачу из шуме у њен обор. Ипак, није ни слутио да ће се природа овако поиграти.

- Ја пошао горе да овце видим, кад погледам крмача иде одозго, а за њом крмак дивљи вепар иде и стао је на 20 метара од мене и ништа, само окрену доле контра, рекох хвала Богу, остала крмача супрасна, прича Алекса.

Алекса је прије тога крмачу неколико пута водио на оплођивање и за то плаћао. Природа се, ипак, побринула да потомство добије, и то бесплатно.

- Опет ће она да иде у шуму, па ћу ја други пут имати бар 15 прасића, боље се исплати него ишта, ево прасадима нисам ништа давао њу пустим иде у жир, храни се, а за јагње мораш ово мораш оно. Сад ћу у производњу дивљих свиња само док могу да ходам, поручује Алекса.

Људи су од памтивјека припитомљавали животиње и од њих стварали домаће које данас узгајамо на сеоским имањима и фармама. Ипак, ово је доказ да је зов дивљине јачи од сваког човјековог утицаја.