latinica  ћирилица
27/03/2017 |  09:23 ⇒ 09:25 | Аутор: РТРС

Да ли је пуцкетање зглобова опасно?

Приликом устајања или током вјежбања често вам запуцкетају зглобови? Да ли због тога треба да се забринете?
Кољено (фото:  Thinkstock) -
Кољено (фото: Thinkstock)

У већини случајева, ако зглобови пуцкетају, али не боле, та појава се зове крепитација.

Та појава не захтијева лечење, али лекари ипак сматрају да пуцкетање не треба намјерно изазивати, јер људи касније обично развију навику растезања.

Постоји неколико разлога због којих пуцкетају зглобови приликом извођења вјежби. Напримјер, звук пуцкетања у раменима повезан је с годинама. Ако имате мање од 35 година, пуцкетање је знак нестабилности и опуштености тетива и везивног ткива.

Ако вам лакат пуцкета приликом кретања и ако пуцкетање прати и бол или повремена блокада, постоји могућност да вашим зглобом лута комадић кости или хрскавице.

Снажан и кратак звук крцкања кукова најчешћа је појава, а догађа се када се дебели снопови тетива које подржавају ногу премјесте на спољну страну бутне кости. Иако то може бити болно, нема разлога за забринутост, јер је ријеч о безопасној појави честој код младих жена. Рјешење је истезање.

Пуцкетање зглобова најчешће је посљедица старих повреда као што су ишчашење или угануће. Кољена напримјер пуцкетају приликом чучња јер их оптерећујемо тежином која је седам пута већа од наше укупне тјелесне тежине. Рјешење је јачање мишића кољена.

Најчешћи разлог пуцкетања зглобова вилице су стрес и напетост што изазива и шкргутање зубима током сна.

Извор: Агенције