latinica  ћирилица
29/03/2017 |  09:27 ⇒ 10:25 | Аутор: РТРС

Судан има два пута више пирамида него Египат

У сјеверном дијелу пустиње у Африци налазе се заборављене гробнице које откривају историју ове регије.
Пирамиде у Судану (фото: www.nationalgeographic.rs) -
Пирамиде у Судану (фото: www.nationalgeographic.rs)

Судан има два пута већи број пирамида него што их има Египт, а томе у прилог највише говори древни град гробница и пирамида Солеб, који је и дом храма Солеба, једног од најбоље очуваних храмова у Судану.

Налази се на западној страни Нила и изградио га је фараон Аменхотеп Трећи у 14. вијеку п.н.е. и посветио га је египатском врховном богу Амуну. Посјећивао га је нико други до болесни краљ дјечак Тутанкамон који је своје име уписао у једном од лавова који су некада чували улаз, а који се сада налазе у Британском музеју.

Египатски фараони су послали своју војску јужно дуж Нила у потрази за златом, перјем нојева и робовима. Достизањем крајњег југа и планине Јебел Баркал, они су изградили тврђаву, а касније и храмове дуж ове руте како би показали доминацију над Нубијцима.

Освојена територија је постала позната као Куш, а Кушити су усвојили све аспекте египатске културе, од богова до знакова, али кад је египатско царство пропало 1.070 године п.н.е, Нубијци су били слободни.

Ипак, религија Амуна је била дубоко укоријењена и 300 година након Алара, кушитског краља, предводила је ренесансу египатске културе, укључујући конструкцију њихових пирамида.

Вјерујући да је прави син бога Амуна, унук кушитског краља Алара Пиyе извршио је инвазију на сјеверу како би обновио сјајне храмове. Скоро 100 година Египтом су владали црни фараони.

Извор: Агенције