latinica  ћирилица
30/03/2017 |  07:41 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

НСРС: Није усвојена Декларација о заштити Дејтонског споразума (ВИДЕО)

Расправом о Извјештају о раду тужилаштава Републике Српске у 2016. години настављена је сједница Народне скупштине Републике Српске.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

15.20... Народна скупштина Републике Српске није данас усвојила декларацију о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Српске, чији је предлагач народни посланик Вукота Говедарица.

Усвојен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о ветеринарско- медицинским производима, којим су прецизније дефинисани њихова производња, регистрација и промет на велико и мало, као и употреба и контрола квалитета.

Народна скупштина усвојила је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о водама којим се уређују категоризација вода, водног добра и водних објеката, процјена ризика и управљање ризицима од поплава, као и транспоновање директива о поплавама.

Усвојена је и одлука о измјенама и допунама Пословника Народне скупштине Републике Српске, као и више амандамана који су усаглашени јутрос на Колегијуму.

Измјенама Пословника дефинисано је да је за кворум, неопходан за рад Народне скуштине, потребно да на сједници присуствује трећина, односно 28 од укупног броја народних посланика.

Народна скупштина усвојила је и Нацрт Кодекса понашања народних посланика у парламенту Републике Српске.

Посланици су изгласали и Програм рада Народне скупштине за ову годину којим је предвиђено усвајање 111 нацрта и приједлога закона, као и 70 тематских цјелина, те је прихваћено више амандмана Владе Српске.

Народна скупштина примила је к знању извјештај о раду тужилаштава Републике Српске за прошлу годину.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић заказао је наставак сједнице за уторак, 4. априла, у 15.00 часова.

14.45... Замјеник главног тужиоца Републике Српске Миодраг Бајић поручио је да су тужилаштва независна у одлучивању и да ће таква остати.

У завршној ријечи, након расправе о Извјештају о раду тужилаштава Српске за прошлу годину, Бајић је рекао да тужилаштва раде у складу са уставом и законом.

"Често се говорило о корумпираности судија и тужилаца, што је недопустиво. Ако смо корумпирани, онда немамо шта даље више да радимо", рекао је Бајић.

Он је рекао да има ријешених афера чак и када су донесене наредбе о неспровођењу истраге, а које се доносе када не постоје основи сумње да је учињено кривично дјело.

14.30... Посланик Коалиције "Домовина" у Народној скупштини Републике Српске Адмир Чавка рекао је данас да би тужилаштво требало да ради на процесуирању кривичних дјела корупције јер Српску због тога заобилазе крупни инвеститори. Чавка је, током скупштинске расправе о Извјештају о раду тужилаштава Републике Српске у прошлој години, оцијенио да је корупција "један од горућих проблема друштва".

Посланик СДС-а Наде Планинчевић рекао је да би грађани у анкети о квалитету рада на најниже мјесто ставили институције тужилаштва и правосуђа у ентитетима и БиХ.

Планинчевић је рекао да тужилаштва не раде у складу са законом и надлежностима, или то чине у недовољној мјери, па грађани немају институционалну заштиту.

Шеф Клуба посланика НДП-а Крсто Јандрић навео је да су судство и тужилаштво независни, али да се на њих може утицати доношењем закона, као врстом политичког притиска.

14.03... Посланик Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајилица изразио је данас незадовољство стањем у правосуђу Српске, јер се и даље не рјешавају крупне афере.

Он је нагласио да прво треба уредити правосуђе у Српској, а онда на нивоу БиХ, те да је потребно јавно објавити и колика је имовина људи из области правосуђа.

Посланик СНСД-а Драго Калабић је упитао да ли је могуће да ниједна политичка партија у Српској није искључила свог члана због криминала и корупције.

"Ако не можемо натјерати суд и тужилаштво да раде на томе, можемо ли ми? Не можемо, јер су политичке партије у Српској, генерално, лицемјерне. Зато и имамо овакво стање", закључио је Калабић.

13.10... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да посланици могу бити нека врста јавног притиска према тужилаштвима и Министарству унутрашњих послова када је ријеч о борби против криминала и корупције, односно да инсистирају на њиховој бољој активности.

Стевандић је рекао да није добра пракса да се жртве убиства или причињене штете у криминалним активностима посматрају партијски, те различите политичке партије помињу различите случајеве.

Посланик СДС-а Миладин Станић рекао је да је тачна чињеница да је већи криминал у ФБиХ него у Српској и да инспекцијски органи у ФБиХ лошије раде.

"Али, то не треба да нас тјеши. Нама треба да почистимо смеће у нашем дворишту", рекао је Станић и указао на криминал у предузећу "Фармаланд", које је назвао "праоницом пара".

12.16... Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је важно у Народној скупштини Српске говорити о важним питањима као што су криминал и корупција и њиховом рјешавању, али да није добро да се у овој институцији суди и пресуђује.

Током расправе о Извјештају о раду тужилаштава Републике Српске у 2016. години, Касиповић је рекао да је развијена перцепција да органи и институције недовољно раде на тим питањима.

Он је навео да ресорно министарство ради на изради закона који могу унаприједити рад у овој области, попут Нацрта кривичног закона, закона о заштити лица која пријављују корупцију, али и низа других у сврху владавине права.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да МУП ради свој посао, посебно када је ријеч о рјешавању најтежих кривичних дјела, те подсјетио да је с тим циљем формирана Управа за организовани и тешки криминалитет.

Он је напоменуо да су већ нека убиства из ранијег периода ријешена, те да ће Народна скупштина имати прилику да разматра и извјештај о раду МУП-а када ће бити прилике да се конкретније разговара о томе.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало рекао је да је проблематично што Извјештај о раду тужилаштава у Српској није разматран осам година.

Он је додао да, неподношењем извјештаја, тужилаштва губе повјерење због чега је потребно успоставити добру сарадњу, те да информације о поступцима који се воде буду што доступније јавности.

11.50... Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић затражио је од ресорног министра, у име Клуба, да се дође до истине о случају убиства Бањалучанина Милана Вукелића.

Вишковић је додао да треба доћи до истине и о убиствима бројних других значајних људи из Српске, међу којима је и некадашњи директор "Јахорина осигурања" Ристо Југовић.

Он је додао да би требало објелоданити и имовинске картоне свих политичара у периоду 1992-2017. година.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић рекао је да Републичко тужилаштво неријетко служи за обрачун са политичким неистомишљеницима.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да је катастрофално стање правосуђа у ентитетима и БиХ.

Он је навео да је правосуђе постало недодирљиво, те да главни тужилац мора имати слободу и независност за шта је потребна политичка воље, које, како је навео, нема.

11.15... Посланик НДП-а Драган Чавић оцијенио је да се политички највише утиче на привредне судове, те поручио да тужиоци треба да раде одлучно, без обзира ко је предмет поступка.

Он је навео да се не рјешавају проблеми попут земљишта Пољопривредне школе у Бањалуци, због чега је добијао озбиљне пријетње, те да је, акко је навео, школски примјер лоповлука и то што је приједорска "Тргопродаја" незаконито продала пропали трговачки центар Републичкој геодетској управи.

Према његовим ријечима, и даље нема покретања одговорности за оне који су узроковали пад Банке Српске, иако се штета по том питању мјери стотинама милиона марака, као и због малверзација у случају предузећа "Алумина", гдје су десетине милиона марака завршиле у приватним џеповима.

Посланик СНСД-а Бојан Видић поставио је питање представницима Републичког јавног тужилаштва о 37 судских пресуда против 37 Срба из Шамца за наводно почињене ратне злочине, а које су дошле на извршење Основном суду Модрича.

Он је рекао да је те пресуде 1993. године донио Војни суд у Орашју, те да се тим људима судило у одсуству, а пресуде су постале правоснажне.

Посланици би требало да разматрају и Годишњи извјештај Омбудсмана за дјецу за 2016. годину.

Дневним редом је предвиђено разматрање и приједлога одлука о усвајању Нацрта просторног плана подручја посебне намјене "Клековача".

Посланици ће разматрати и приједлог одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за реализацију пројеката санације, адаптације, реконструкције и изградње комплекса Касарне "Крајишких бригада" Залужани, као и о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за набавку хеликоптера.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најавио је гласање о апсолвираним тачкама у 14 часова.

........................................................................................................................................................................................

Размотрени су Програм рада Народне скупштине за ову годину, Приједлог одлуке о измјенама и допунама Пословника Народне Скупштине и Нацрт Кодекса понашања народних посланика.

Према кодексу посланик не смије да нарушава ток сједнице, да говори против личности, прекида говорника, или вријеђа. За лакше кршење кодекса казна је усмена и јавна опомена, за тежу повреду умањење плате или накнаде до 10 одсто.

Пренос сједнице Парламента Српске можете пратити на нашем РТРС Плус.