latinica  ћирилица
30/03/2017 |  10:51 | Аутор: РТРС

Загађење ваздуха изазвало 750.000 преурањених смрти годишње!

Глобализација је крива за више од 750.000 преурањених смртних случајева годишње у свијету, тврде научници.
Пекинг - загађење (Извор слике:faH) -
Пекинг - загађење (Извор слике:faH)

Стручњаци наводе да је 411.000 особа умрло од удисања ситних честица у ваздуху, познатијих као ПМ-2,5, које је вјетар пренио са једног краја свијета на други.

Закључено је да су те честице настале током производње и услуга на једном крају свијета, а потом су "превезене" на други крај планете.

Број смртних случајева који је повезан са глобалном трговином чини 22 одсто од укупног броја на свјетском нивоу.

Истраживањем је закључено како је загађење честицама ПМ-2,5 из Кине довело до више од 3.100 преурањених смртних случајева у Западној Европи и САД.

Производња робе за тржишта у САД и Западној Европи повезује се са више од 1.800 преурањених смрти у Кини.

Текст у научном часопису Природа сугерише да милиони особа умиру сваке године од болести изазване излагањем загађеном ваздуху.

Нека истраживања показују да су преурањени смртни случајеви у неким мјестима повезани са локалним загађивачима, али на локални квалитет ваздуха може утицати и атмосферски транспорт штетних честица са удаљених извора.

Стручњаци тврде да је међународна трговина допринијела глобализацији загађења ваздуха, што је посљедица производње робе у једној регији да би се користила у другој.

Упозорено је и на склоност "загађивачке индустрије" да се сели у дијелове свијета у којима закони за очување животне средине нису строги.

Извор: СРНА