latinica  ћирилица
30/03/2017 |  11:16 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Грађани Српске од 1. априла РТВ таксу моћи ће да плате у поштама без провизије (ВИДЕО)

Грађани Српске од 1. априла, РТВ таксу моћи ће да плате и у Поштама Српске. Уговором РТРС-а и Пошта, за наредна три мјесеца договорена је тестна фаза наплате, којом ће бити обухваћено око 100 хиљада домаћинстава. РТВ таксу плаћаће у пошти, без провизије.
Потписивање Уговора Пошта Српске и РТРС-а - Фото: РТРС
Потписивање Уговора Пошта Српске и РТРС-аФото: РТРС

Без провизије, директно у домаћинству или на шалтеру Пошта Српске - око 100 хиљада грађана, колико их је обухваћено тестном фазом уговора РТРС-а и Пошта, добиће нову могућност за плаћање РТВ таксе.

- Желимо овим путем да грађане Републике Српске обавијестимо да ће наплата РТВ таксе путем рачуна бити бесплатна и на шалтерима и код поштоноша - навела је Јасминка Кривокућа, генерални директор Пошта Српске.

Генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић рекао је да је циљ да се грађанима олакша плаћање РТВ таксе.

-Желимо да избјегнемо оне ружне сцене и утужења које је и закон прописао. Желимо да олакшамо грађанима да и путем Пошта и путем комерцијалних банака или директно у РТРС уплате таксу - рекао је Милиновић.

Уговор, којим ће читава територија Српске бити обухваћена системом наплате РТВ таксе, након три мјесеца обухватаће и већи број грађана. Тиме око 20 хиљада грађана Српске који не плаћају обавезну РТВ таксу, за непоштовање закона више неће имати изговор.

- Овај уговор је тестна фаза на три мјесеца, након које ће наступити закључивање уговора на недодређено вријеме. Поште Српске ће уложити максималне напоре да испоштују уговор - навела је Кривокућа.

Уговор који ће повећати приходе РТРС-а резултат је чињенице да закон о Јавном РТВ систему БиХ није доживио промјене.

- Ја бих заиста био пресрећан када би колеге из Федерације урадиле исту ствар. Чини ми се да би могли показати мало одговорнији однос, с обзиром на то да 350 хиљада домаћинстава у овом моменту у Федерацији не плаћа РТВ таксу - рекао је Милиновић.

Да систем наплате РТВ таксе тренутно не финкционише праведно показују и бројке. У правилу, ни трећина од укупно прикупљених прихода од РТВ таксе у БиХ не иде РТРС-у, иако су грађани Српске најредовније платише. Само у 2016. од укупно прикупљених прихода на територији БиХ за РТВ таксу, чак 56 одсто новац је грађана Српске.