latinica  ћирилица
30/03/2017 |  11:29 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Музеј Козаре - Изложба "Вода у књигама умјетника" (ВИДЕО)

У приједорском Музеју Козаре отворена је изложба "Вода у књигама умјетника – пергамент концертина" ауторке Лепосаве Милошевић Сибиновић. Посјетиоци ће наредних дана моћи да виде 175 радова израђених на јагњећем пергаменту.
Изложба у музеју Козара - Фото: РТРС
Изложба у музеју КозараФото: РТРС

Тема "вода" нови је сегмент међународног ауторског пројекта "Пергамент Србија – Књига умјетника Пергамент концертина". У пројекту се од 2000. године радило на мекој кожи, а од 2007. на јагњећем пергаменту. Теме су разне, а приказане су на пергаменту у форми "концертина књиге" - облику савијања табака у форми хармонике, по чему је изложба и специфична.

- Нисам ни била свјесна колико сам то технички добро ријешила. Добила сам могућност да овако велику изложбу са 200 радова спакујем у једну кутију у коју стане 10 флаша вина - рекла је Љепосава Милошевић Сибиновић, аутор изложбе.

У овом пројекту, од почетка до данас, учествовало је више од 150 аутора из читавог свијета, а Приједор је 46 град у коме је представљен.

Наша публика има прилику да види ликовно стваралаштво рађено искључиво на подлози пергаменту, с обзиром на то да је ријеч о експресивној древној техници која је скоро изумрла, истакао је Зоран Радоњић, директор Музеја Козаре.

Изложбу "Вода у књигама умјетника – пергамент концертина" Приједорчани ће моћи да виде до 15. априла.