latinica  ћирилица
30/03/2017 |  11:57 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Требиње- Удружење Насљеђе у акцији обнове спомен цркве (ВИДЕО)

Удружење дјеце погинулих бораца Насљеђе, у Требињу је покренуло иницијативу за обнову спомен цркве погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.
Обнова спомен цркве - Фото: РТРС
Обнова спомен црквеФото: РТРС

Удружење позива све људе добре воље, појединце и институције да их подрже у акцији "Обновимо храм" како би оштећења била санирана што прије.

Црква Светог Цара Лазара подигнута је прије осаманест година у знак сјећања на погинуле, умрле и нестале борце Војске Републике Српске из Требиња. Њихова имена уписана су на унутрашњим зидовима цркве. Због оштећења, на појединим мјестима имена се уопште не виде, а влага је оштетила и иконе.

Саша Пешикан, предсједник удружења Насљеђе, каже да је влага на зидовима оштетила уклесана имена погинулих скоро до непрепознатљивости. Навео је да је акција покренута да би се санирала вањска оштећења, а затим би био реконструисан и ентеријер.

Из удружења позивају све грађане, привреднике и институције да има се придруже и помогну у обнови.

Пешикан је изразио наду да ће за мјесец дана бити прикупљен потребан новац како би почели санацију, а како каже, није ријеч о великој суми.

Требињци поздрављају иницијативу, истичући да је сваки прилог велики за тај важан посао.

У Насљеђу имају жељу, да након санације вањских и унутрашњих оштећења, уз благослов Епархије захумско-херцеговачке и приморске, стално брину о цркви и њеном уређењу. Вољели би да литургије у овом храму буду чешће, и да се осим празницима, бар једном мјесчно баш ту окупе на молитви.