latinica  ћирилица
30/03/2017 |  12:08 | Аутор: РТРС

Тилерсон и Јилдирим о борби против ИД

Државни секретар САД Рекс Тилерсон разговарао је у Анкари са премијером Турске Биналијем Јилдиримом о начинима координације борбе против ИД у Ираку и Сирији.
Рекс Тилерсон (Фото:.huffpost.com) -
Рекс Тилерсон (Фото:.huffpost.com)

У саопштењу се не помиње неслагање Турске и САД о улози курдских снага у борби против Исламске државе, већ се наводи да су се два НАТО савезника сложила да ојачају сарадњу у регионалним питањима.

Тилерсон, који се сусрео и са предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом изјавио је да је Турска важна за безбједност Америке и за њене економске везе са регионом.

Односи САД и Турске су се погоршали у претходних 18 мјесеци, а једно од неслагања је и о томе ко треба да учествује у ослобађању Раке, упоришта исламиста у Сирији.

Турска жели да САД прекину савезништво с курдским побуњеницима, али Вашингтон тврди да су они најефикасније снаге у борби против исламиста.

Турска је синоћ саопштила да је "успјешно" завршила седмомјесечну војну офанзиву "Штит Еуфрата" на сјеверу Сирије, али Јилдирим није искључио могућност нове војне операције, нити је рекао да ли ће турски војници напустити Сирију.

- Операција "Штит Еуфрата" била је успјешна и завршена је. Свака операција послије ове имаће другачији назив - изјавио је Јилдирим послије састанка Националног савјета за безбједност.

Извор: Танјуг