latinica  ћирилица
30/03/2017 |  13:47 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Николић почасни грађанин Пекинга; Кина донира Србији 14 милиона евра

Предсједник Србије Томислав Николић састао се у Пекингу са предсједником Кине Си Ђинпингом, са којим разговара о развоју заједничких српско-кинеских пројеката.
Томислав Николић и Си Ђинпинг - Фото: СРНА
Томислав Николић и Си ЂинпингФото: СРНА

Кина ће донирати Србији сто милиона јуана /око 14 милиона евра/, а подржава и све заједничке пројекте са Србијом, међу којима и отварање авио-линије Пекинг-Београд, одлучио је кинески предсједник Си Ђинпинг, у част Николићеве посјете.

Николићу је, по окончању званичног дијела сусрета са Си Ђинпингом, уручено звање почасног грађанина Пекинга, као признање за његов лични допринос унапређењу пријатељских веза двије земље.

Си Ђинпинг обећао је подршку приједлозима које је у разговору изнио Николић, а који се односе на пројекте приватизације Рударско-топионичарског басена Бор, приватизације Аеродрома "Никола Тесла", уз отварање директне авио-линије Београд-Пекинг, за шта су интересовање изразиле већ двије кинеске компаније.

Кинески предсједник рекао је да ће лично подстицати кинеске предузетнике да учествују у реализацији свих ових пројеката, као и да су им сва врата отворена прошлогодишњим потписивањем Споразума о свеобухватној стратешкој сарадњи Србије и Кине, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

Он је изразио задовољство активном улогом Србије у иницијативи "16 плус 1", као и сарадњом у оквиру пројекта "Један појас-један пут" /пут свиле/.

Си Ђинпинг истакао је да Кина Србију сматра "челичним пријатељем", а такав став се цијелог дана могао осјетити у односу кинеског предсједника према српском пријатељу, као и у незабиљеженим демонстрацијама почасти и гостопримства.

Навидећи да је Кина спремна да подржи оснивање Центра за изградњу инфраструктуре у пројекту "16 плус 1", Си Ђинпинг је изразио задовољство због тога што су Македонија и Грчка, осим Србије, заинтересованме да се Кина ангажује у изградњи пловног коридора Дунав-Морава-Вардар-Егејско море.

У разговору са предсједником Србије, кинески предсједник је нагласио и да је Србија добродошла да отвори српски културни центар у Пекингу.

Двојица предсједника договорили су се да премијер Србије Александар Вучић учествује на састанку крајем маја у Пекингу у вези са иницијативом "Један појас-један пут".

Раније данас, Николић је наставио сусрете са представницима кинеских компанија, па је тако у разговору са делегацијама компанија "Хуавеи", Литен Групе и Шангај лизинга, још једном навео све предности улагања у српску привреду.

Истовремено је одржана и церемонија потписивања меморандума о разумијевању о реализацији инвестиционог пројекта компаније "Џеијанг Кангји Санитари Вер" на подручју општине Кула, који су потписали министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и генерални директор ове кинеске компаније Јунг Гуопинг.

Николић ће сутра завршити званичну посјету Кини сусретом са премијером Кине Ли Кећијангом и са предсједником Свекинеског народног конгреса Џангом Деђиангом.

Извор: СРНА