latinica  ћирилица
30/03/2017 |  14:00 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Шаусбергер: Добре предиспозиције за привредни развој

Предсједник Института региона Европе /ИРЕ/ Франц Шаусбергер рекао је данас у Добоју да ова локална заједница има добре предиспозиције за привредни развој, с обзиром да је саобраћајно чвориште и да унутар заједнице постоје добри међунационални односи.
Добој - Шаусбергер - добојски привредници - Фото: СРНА
Добој - Шаусбергер - добојски привреднициФото: СРНА

Шаусбергер је након састанка са добојским привредницима рекао новинарима да је добро што су локални привредници удружени у асоцијације, али да је за сарадњу са иностраним улагачима неопходно унаприједити њихово образовање, да би могли одговорити захтјевима и потребама тржишта ЕУ.

Директор подручне Привредне коморе Добој Срећко Стојаковић указао је на потребу удруживања, повезивања и образовања локалних привредника за тржиште земаља ЕУ.

Предсједник Управног одбора Удружења "Привредник" Добој Ратко Мочић навео је да локалној привреди недостају технологија, опрема и тржиште, а да заузврат могу пружити добру инфраструктуру и квалитетан производ.

Он очекује да ће ускоро доћи до повезивања локалних привредних удружења, јер су, како тврди, интереси заједнички, а удружења различитих профила и нису међусобно конкурентни.

Предсједник Занатско-предузетничког удружења Добој Радомир Божичковић навео је да су мали предузетници оптерећени високим наметима, наводећи као примјер порез на доходак, локалне таксе, комуналије, закупнине, те указао на потребу укрупњавања занатско-предузетничких дјелатности, да би дјеловали као један "тржни центар".

Учешће привредника из ове области на ЕУ тржишту Божичковић види у сарадњи са производно-привредним субјектима.

Шаусбергер је претходно посјетио Градску управу Добој, гдје је од представника локалне власти упознат о привредним потенцијалима ове локалне заједнице.

Начелник градског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Тихомир Глигорић подсјетио је да је град Добој приступио Институту регија Европе, за коју је навео да је предворје тржишта ЕУ и ЕУ интеграција.

Након састанка са привредницима, Шаусбергер је посјетио локалну компанију за производњу вакуум преса "Вишт".

Извор: СРНА