latinica  ћирилица
30/03/2017 |  14:20 | Аутор: РТРС

Окружни суд у Бањалуци: Петковићевој пет мјесеци затвора због примања мита

Окружни суд у Бањалуци осудио је инспектора Пореске управе Републике Српске Љиљану Петковић на пет мјесеци затвора због примања мита.
Окружни суд Бања Лука - Фото: СРНА
Окружни суд Бања ЛукаФото: СРНА

Петковићевој је изречена и новчана казна од 5.000 КМ и забрана обављања послова инспектора двије године од правоснажности пресуде.

Пресуда је изречена након што је Петковићева склопила споразум са Републичким тужилаштвом и признала кривицу да је примила мито од 2.000 КМ.

Судија Пане Гаврић рекао је да прихвата споразум о признању кривице, јер постоји довољно доказа за кривицу Петковићеве, преноси Бирн.

Републички тужилац Горан Гламочанин рекао је да је договорена казна у споразуму у оквиру закона.

"Ријеч је о млађој особи која до сада није осуђивана. Она је признањем кривице допринијела економичности поступка, што је све узето као олакшавајућа околност. Новчана казна јој је изречена јер је дјело починила из користољубља, као и зато што је била службено лице", рекао је Гламочанин.

Након што је признала кривицу, Петковићева је рекла да се каје за све што је урадила.

Према пресуди, она је узела мито од мајке власника ресторана "Маршал" у Козарској Дубици, који је контролисала од 4. до 8. септембра прошле године.

"Приликом контроле у пословању, она је пронашла одређене недостатке и неправилности, односно неиздавање фискалних рачуна. Међутим, и поред тога, није издала прекршајни налог власнику, нити је изрекла мјеру забране обављања дјелатности пореског обвезника, што јој је била обавеза", наведено је у пресуди.

Петковићеву су ухапсили припадници Управе за организовани и тешки криминал Министарства унутрашњих послова Републике Српске 13. септембра прошле године.

Извор: СРНА