latinica  ћирилица
30/03/2017 |  15:31 | Аутор: РТРС

До љета оптужница против Салиховића

Тужилаштво БиХ би до љета требало да има спремну оптужницу против суспендованог главног тужиоца БиХ Горана Салиховића, против кога се води дисциплински поступак, сазнаје Бирн.
Горан Салиховић - Фото: РТРС
Горан СалиховићФото: РТРС

Кривична истрага против Салиховића спроводи се темељно, а ангажован је и финансијски стручњак који анализира јавне набавке које је главни тужилац потписивао, као и трошкове за репрезентацију.

Салиховић је осумњичен за неправилности у раду Тужилашта БиХ због чега је суспендован у септембру прошле године.

Осим кривичне истраге, против Салиховића се води и дисциплински поступак пред Високим судским и тужилачким савјетом.

У дисциплинској тужби се наводи да је Салиховић пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, омогућио вршење дужности тужиоца особама које за то нису законом овлаштене, те да се мијешао у поступање судије или тужиоца.

Међу прекршајима је наведено и намјерно давање лажне или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТС-а, као и да је својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва БиХ.

Наставак дисциплинског поступка је заказан за 5. април, када је планирано саслушање свједока одбране Мирсада Мемића, који је био у обезбјеђењу тужиоца, портпарола Тужилаштва БиХ Бориса Грубешића, тужиоца Мирослава Марковића, директора Обавјештајно-безбједносне агенције Османа Мехмедагића, те директора Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсада Вилића.

Салиховић, бивши предсједник Општинског суда у Сарајеву, именован је за главног тужиоца БиХ у фебруару 2013. године.

Од свог именовања био је изложен критикама стручне јавности јер претходно није радио као тужилац.

У љето прошле године међународни експерт Џоана Корнер, која је анализирала рад Тужилаштва БиХ, закључила је да би Салиховић требало да покрене структуралне промјене неопходне за ефикасан рад, те оцијенила да је превише укључен у предмете.

"Одговорност главног тужиоца не би требало да обухвати свакодневно управљање радом на предметима", наведено је у извјештају Корнерове.

Салиховић је одбацио извјештај Корнерове као нетачан, а негирао је кривицу и по оптужбама у дисциплинском поступку.

Извор: СРНА