latinica  ћирилица
30/03/2017 |  16:06 | Аутор: РТРС

Пресуда Санадеру 7. априла

Предсједник Судског вијећа загребачког Жупанијског суда Јасна Смиљанић саопштила је данас да ће неправоснажна пресуда бившем хрватском премијеру Иви Санадеру и осталим оптуженим у афери "Планинска" бити изречена 7. априла.
Иво Санадер (фото: FAH) -
Иво Санадер (фото: FAH)

Уз Санадера, у овом процесу оптужени су бивши посланик ХДЗ-а у Хрватском сабору и власник месница "Фиолић" Стјепан Фиолић, бивши министар регионалног развоја Петар Чобанковић, те главни директор Инжењерског бироа Младен Млинаревић, који је направио спорну процјену зграде у Планинској улици у Загребу.

Санадер је навео на крају четворогодишњег судског поступка, да је у овом случају ријеч "о низу намјештених инкриминација" до којих је Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала дошла уцјењивањем саоптуженог, преносе хрватски медији.

Он је рекао да у априлу 2009. године није био на затвореном дијелу сједнице хрватске Владе на којем је усвојена одлука о куповини зграде у Планинској улици за потребе ресорног министарства, које је водио Чобанковић, а претпоставља да је ту тачку у дневни ред уврстила његов замјеник Јадранка Косор на приједлог Чобанковића.

За бившег ХДЗ-овог посланика у Сабору Стјепана Фиолића, који је признао да је бившем хрватском премијеру у његовој кући предао око 2,3 милиона евра /17 милиона куна/ мита у "кутији за хреновке", Санадер је рекао да "лаже јер је био уцијењен".

Ускок терети Фиолића да је 2009. године зграду у Планинској улици продао Министарству регионалног развоја, по цијени која је била знатно већа од тржишне. У томе су му помогли Санадер, Чобанковић, те Младен Млинаревић. Ускок сматра да је овим малверзацијама буџет Хрватске оштећен за 38 милиона куна /5,1 милион евра/.

Извор: СРНА