latinica  ћирилица
30/03/2017 |  16:09 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

СДС-ов Приједлог декларације - промашај или квалитетан документ?

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас да је гласао против СДС-овог Приједлога декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске јер сматра да је тај документ потпуни промашај.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је, говорећи о извјештају о раду тужилаштава Српске за прошлу годину, који је данас усвојен у Народној скупштини, рекао да су се сви посланици сагласили да је много већа стопа криминалитета у Федерацији БиХ и заједничким органима, него у Српској.

- БиХ је заједно са Гвајаном, Авганистаном, Сиријом и Ираком на листи земаља које перу новац и финансирају тероризам. Због тога требају да се запитају они који раде у заједничким органима, јер је то њихова одговорност - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Шеф Клуба посланика СДС Вукота Говедарица изразио је жаљење што данас у Народној скупштини није усвојен Приједлог декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, иако је то био прави моменат да Српска јасно изрази дејтонско опредјељење.

Говедарица је рекао да је један од квалитета тог документа то што предвиђа одлазак међународног присуства из БиХ, као и што представља акт добре намјере коју је Српска требало да покаже.

- Српска је усвајањем овог документа могла да стави тачку на уставну кризу коју је изазвао Бакир Изетбеговић - рекао је Говедарица.

Када је ријеч о извјештају о раду тужилаштава Српске за прошлу годину, Говедарица је рекао да би била добра пракса да се о том документу сваке године расправља у парламенту.

Он је истакао да је највећи проблем што се тужилаштво политички притиска споља, због чега изостају резултати и воља за борбом против криминала и корупције.

- То изнутра изједа овај народ и Српску - рекао је Говедарица након сједнице Народне скупштине.

Извор: СРНА