latinica  ћирилица
09/04/2017 |  17:08 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Едукован хируршки кадар, потребни бољи услови рада (ВИДЕО)

Имамо добре љекаре, али у техничку опремљеност, посебно мањих здравствених установа, треба много више улагати, поручено је у Требињу, на симпозијуму угледних хирурга из Републике Српске и земаља региона.
Хирурзи - Фото: РТРС
ХирурзиФото: РТРС

Оцјена струке је да је стање у хирургији у Републици Српској задовољавајуће, што потврђују и резултати у примјени савремених метода лијечења. Истичу да се у великим здравственим центрима развија врхунска хирургија, али да треба улагати и у мање болнице, како би услуге биле доступније пацијентима.

Радмил Марић, предсједник Асоцијације хирурга Републике Српске, рекао је да циљ да у свим болницама у Српској, тако и у Требињу, хирургија буде знатно боља. Каже да надлежни и ресорно министарство треба да посвете више пажње развоју хирургије у унутрашњости, како у техничком, тако и едукативном смислу.

Стање у земљама региона је слично. С једне старне едукован, стручан кадар, са друге проблем финансија и услова за рад, које треба унапређивати.

- Колико смо у прилици да пратимо савремене токове, зависи од новца који издваја држава за наш рад. Хирурзи су едуковани, па и без максималне техничке подршке постижу добре резултате - рекао је Небојша Станковић, предсједник хируршке секицје Српског лекарског друштва.

Добра вијест за пацијенте који се боре са најтежим облицима канцера на мозгу је да ће у Србији ускоро бити доступне нове методе лијечења. Министарство здравља Србије, након гама ножа, купује и сајбер нож, опрему која нуди могућност лијечења за туморе које није могуће оперисати.

На сасатанку у Требињу разматране су и теме и новине из области опште, васкуларне, лапороскопске хирургије и неурохирургије.